Σαν σήμερα, άρχισε η Μάχη της Κρήτης

Η γερµανική επίθεση άρχισε από αέρος με σφοδρό βομβαρδισμό και στη συνέχεια ατελείωτα σµήνη µεταφορικών αεροσκαφών άρχισαν να πραγµατοποιούν ρίψεις αλεξιπτωτιστών στα Χανία και στο στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο του Μάλεµε.

To γερµανικό σχέδιο προέβλεπε μέσα στην πρώτη ηµέρα, κατάληψη των αεροδροµίων και των πόλεων Χανίων- Ρεθύµνου και Ηρακλείου.

Οι Ναζί, όμως συνάντησαν απρόσμενα σθεναρή αντίσταση από τα συμμαχικά στρατεύματα και από ντόπιο πληθυσμό, που τους περίµεναν σε όλα τα σηµεία επίθεσης — οι Άγγλοι

γνώριζαν πλήρως το σχέδιο της γερµανικής επιχείρησης.

Έλληνες, Άγγλοι, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί στρατιώτες, καθώς και όσοι από τους άμαχους -ουσιαστικά- Κρητικούς (οι νέοι-στρατιώτες είχαν αποκλειστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά την επιστροφή από το αλβανικό μέτωπο) διέθεταν όπλα, αποδεκάτισαν µε τα πενιχρά τους µέσα, τα πρώτα κύµατα των επιτιθεµένων.

Η συνολική στρατιωτική δύναµη των συμμάχων της Κρήτης, ήταν περίπου σε 11.500 Έλληνες και 31.500 Βρετανούς.

Οι Ναζί για την επιχείρηση κατά της Κρήτης διέθεσαν την 7η Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών, την 5η Ορεινή Μεραρχία, και ένα Σύνταγµα της 5ης Τεθωρακισµένης Μεραρχίας. Το σύνολο των γερµανικών δυνάµεων ανερχόταν σε 22.750 άνδρες, 1.370 αεροπλάνα και 70 πλοία.

Μετά από πολυήμερες μάχες μεγάλης σφοδρότητας, οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί, ωστόσο αυτή η επιτυχία τους κόστισε τόσο πολύ, ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου. Ήταν μια πύρρεια νίκη των Γερµανών, αφού οι απώλειες τους ξεπέρασαν τα θύµατα από ολόκληρη την επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδος.

Μάλιστα ο επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων Κουρτ Στούντεντ αναγκάστηκε να οµολογήσει ότι η Κρήτη υπήρξε «ο τάφος των Γερµανών Αλεξιπτωτιστών». Η επίλεκτη Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών, που αποδεκατίστηκε στην Κρήτη, δεν ανασυστήθηκε ποτέ.

Συνολικά τα στρατηγικά οφέλη που αποκόµισαν οι Γερµανοί από την επιχείρηση κατά της Κρήτης και της Ελλάδα γενικότερα ήταν µικρά, σε σχέση µε τις δυνάµεις και το χρόνο πού διέθεσαν. Μακροπρόθεσµα, η κατάληψη της Ελλάδας αποδείχτηκε παθητικό στην πολεµική προσπάθεια της Γερµανίας

Η αντίσταση της Ελλάδας συνέβαλε πολλαπλά και ουσιαστικά στη συµµαχική προσπάθεια κατά του Άξονα, γιατί καθυστέρησε και απασχόλησε ένα µεγάλο µέρος της γερµανικής πολεµικής µηχανής δίνοντας τη δυνατότητα στους Βρετανούς να σταθεροποιήσουν τη θέση τους στην Αφρική και στην Εγγύς Μέση Ανατολή, µε σηµαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου.

Keywords
Τυχαία Θέματα