Τσιφλικάδες και Κολίγοι

Στο βωμό της «χαμένης ανταγωνιστικότητας» ο χάρτης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα έχει ανατραπεί πλήρως : Το απίστευτο περιστατικό με τον ανιματέρ στην Κρήτη, τον κατά τα άλλα διασκεδαστή μικρών παιδιών αναδεικνύει ένα «κομμάτι» της μεθοδολογίας που επιλέγουν αρκετοί επιχειρηματίες πλέον για να προσλάβουν υπαλλήλους. «Είσαι φτηνός; Προσλαμβάνεσαι». Ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Εργασίας παραδέχτηκε σε εκπομπή του ραδιοφώνου Alpha

989 ότι δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι οι εργοδότες που στον βωμό του κέρδους θυσιάζουν το οτιδήποτε. Ακόμη και την αξιοπιστία του υπαλληλικού τους προσωπικού, για το οποίο το μοναδικό κριτήριο που «μετράει» για πρόσληψη είναι το εάν είναι διατεθειμένο να εργαστεί με ψίχουλα από το πρωί έως το βράδυ, κάνοντας τα πάντα.. Κάτι δηλαδή σαν τους τσιφλικάδες και τους κολίγους του Κάμπου.

Ποια ποιότητα πλέον; Και ποια εξειδίκευση; Άλλο αναζητώ την όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση τιμής- ποιότητας και πληρότητας παρεχόμενων υπηρεσιών από την δεξαμενή των υποψήφιων για πρόσληψη και άλλο τα ισοπεδώνω όλα. Αργά ή γρήγορα για το «καλό» και των δύο πλευρών οι εργοδότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Υπάρχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα που είναι πολύ μπροστά από όλες τις υπόλοιπες σε επίπεδο τζίρων, κερδών και παραγωγικότητας, με εργαζόμενους που έχουν ευπρεπέστατους μισθούς και «οικογενειακό» κλίμα, χωρίς τρικλοποδιές ακόμη και των ίδιων των «μάνατζερ» και λογής διευθυντάδων που θέλουν απλώς να παίξουν το δικό τους παιχνίδι σε βάρος του εργοδότη.

Και υπάρχουν επιχειρήσεις που μάζεψαν ότι πιο φθηνό βρήκαν στην αγορά και αφού άφησαν και «φέσι» σε όσους προσέλαβαν τελικά έβαλαν και «λουκέτο». Αυτές οι πρακτικές αργά ή γρήγορα βγαίνουν «μπούμερανγκ».

Και από εκεί που ήμασταν στην μία «φούσκα» ενδεχομένως υπερπροσπατευτισμού του εργαζομένου, τώρα πάμε για να φτιάξουμε -και τελικά να την «σπάσουμε» με ανυπολόγιστες συνέπειες- μια άλλη «φούσκα» των «κάνε τα όλα και φθηνά» υπαλλήλων..

Keywords
Αναζητήσεις
tsiflikades
Τυχαία Θέματα