Πυρ στις αμυντικές βιομηχανίες

Διάσπαση και εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΑΒ επιλέγει η κυβέρνηση ενώ σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ καθώς υπάρχει εμπλοκή με τις, ύψους 130 εκ ευρώ κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία, την επιστροφή των οποίων διεκδικεί η Κομισιόν πριν επιτρέψει την πώλησή της ως ενιαία εταιρεία.

Για την αποφυγή του αδιεξόδου, ένα από τα σενάρια που εξετάσει η κυβέρνηση προβλέπει πώληση της εταιρείας ξεχωριστά, μέσω δύο διαφορετικών διαγωνισμών έναν για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και έναν δεύτερο για τα μεταλλεία.

Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα το σχέδιο προβλέπει τη διάσπαση της επιχείρησης σε δύο κομμάτια, πολιτικό και στρατιωτικό και τη μείωση του προσωπικού κατά περίπου 500 άτομα, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ότι αυτές οι απολύσεις – αποχωρήσεις θα καταμετρηθούν στο στόχο των 2.000 απολύσεων που πρέπει να εκπληρώσει μέχρι το Δεκέμβριο η Αθήνα. Το στρατιωτικό σκέλος θα διατηρηθεί υπό κρατικό έλεγχο ενώ για το πολιτικό, αν δεν πωληθεί, προβλέπεται κατάργηση. Η αναδιάρθρωση της επιχείρησης θα πραγματοποιηθεί με το μοντέλο της ΕΡΤ, χωρίς όμως να μπει λουκέτο.

Για την ΕΛΒΟ προωθείται η τοποθέτηση εκκαθαριστή, ο οποίος θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαγραφής χρεών και πώλησης μονάδων της. Το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης προβλέπει την πώληση ή εκμίσθωση του συνόλου ή επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης έως και την απόλυση εργαζομένων χωρίς αποζημίωση.

Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να κοινοποιηθεί άμεσα στην τρόικα ώστε να δοθεί το τελικό «ΟΚ» και να υπάρξουν οι ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των τριών εταιρειών μέχρι τα τέλη Αυγούστου (σ.σ. τυπικά αύριο!), ωστόσο η υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα