Ολική ...ανατροπή στην κυβέρνηση σχεδιάζουν Σαμαράς – Βενιζέλος

Μήνυμα ότι το μήνυμα της κάλπης ελήφθη θέλουν να στείλουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Έχοντας προβεί στο... πρωτοφανές, να προαναγγείλουν τον ανασχηματισμό (σ.σ. επισήμως στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, ανεπισήμως σε ενημέρωσή του το Μαξίμου) οι δύο άνδρες μπαίνουν πλέον στη διαδικασία διαμόρφωσης του νέου σχήματος. Οι αλλαγές δεν θα

περιορίζονται μόνον στις θέσεις υπουργών και υφυπουργών αλλά – όπως διαρρέει από το ΠΑΣΟΚ - θα περιλαμβάνουν τη δημόσια διοίκηση, τους οργανισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με άλλα λόγια, Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος σχεδιάζουν εκ του μηδενός το κυβερνητικό σχήμα, σε μία προσπάθεια να δώσουν φρέσκια πνοή στην κυβέρνηση και να επιδιώξουν – σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ – να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες για εξάντληση της τετραετίας.

Ως προς το χρόνο του ανασχηματισμού, ο κ. Βενιζέλος υπήρξε σιβυλλικός καθώς ναι μεν αναγνώρισε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες με την ελληνική Προεδρία (άτυπα συμβούλια δικαιοσύνης, δημοσίας τάξεως, γεωργίας αλλά και το Ecofin/Eurogroup), ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι η ολοκλήρωση της Προεδρίας στην Ε.Ε., στις 30 Ιουνίου, δεν συνιστά προϋπόθεση για τις αλλαγές.

Από το Μαξίμου, σημειωνόταν πώς ο ανασχηματισμός χρειάζεται προεργασία καθώς στόχος είναι να υπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας και η ομαλή συνέχεια του κυβερνητικού έργου και όχι να ικανοποιηθούν επικοινωνιακοί στόχοι.

Ωστόσο, η προαναγγελία ήδη δίνει το σήμα ότι οι αλλαγές δεν μπορούν να αργήσουν περισσότερες από μερικές ημέρες καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, Σαμαράς και Βενιζέλος θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα σεναρίων ως προς τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που θα προκαλέσουν ακινησία στην κυβέρνηση και θα ακυρώσουν, σε σημαντικό βαθμό, την όποια επικοινωνιακή αξία του εγχειρήματος.

Δεδομένου ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εμφανίζονται αποφασισμένοι να ανακατέψουν την τράπουλα, οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα ονόματα του ανασχηματισμού είναι παρακινδυνευμένη. Σε πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου, αλλά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου που είναι αμετακίνητος στην κυβέρνηση και, πιθανά, στο Υπ. Άμυνας.

Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί πόσα στελέχη από πλευράς ΠΑΣΟΚ/Ελιάς θα μπουν στο σχήμα (Λοβέρδος, Σαχινίδης, Μόσιαλος) και ποιοί θα αποχωρήσουν (πιθανά Τσαυτάρης). Επίσης, έχει ενδιαφέρον η εσωτερική ισορροπία του ανασχηματισμού καθώς μοιάζει απίθανο το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει να πάρει το Ανάπτυξης, όπως επιδιώκει, αλλά να διατηρήσει παράλληλα και τα δημόσια έργα (Χρυσοχοϊδης) και τους υδρογονάνθρακες (Μανιάτης).

Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης του Αδ. Γεωργιάδη, και προς εκτόνωση της έντασης με τους επαγγελματίες του χώρου, ενώ μένει να φανεί αν ο υπουργός Υγείας χωρά, γενικώς, στην κυβέρνηση, ειδικά εάν σε αυτή εισέλθει ο Μ.Βορίδης. Αλλαγές αναμένονται στα υπουργεία Εργασίας (Βρούτσης), Παιδείας (Αρβανιτόπουλος), Πολιτισμού (Παναγιωτόπουλος), Ανάπτυξης (μετακινείται ο κ. Χατζηδάκης), Δικαιοσύνης (Αθανασίου) ενώ αλλαγή χαρτοφυλακίου επιδιώκει ο κ. Νικ. Δένδιας. Στις θέσεις υφυπουργών αναμένονται σαρωτικές αλλαγές ενώ θα αξιοποιηθούν στελέχη της νέας γενιάς αλλά και βουλευτές που προέρχονται από νομούς όπου τα δύο κόμματα κατέγραψαν μεγάλες απώλειες κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα