Άρχισαν τα …όργανα: Μείωση του κατώτατου μισθού (ξανα)ζητά το ΔΝΤ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε κάθε περίπτωση σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση διπλής δόσης συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Θα συζητήσει όμως και την έκθεση αξιολόγησης της χώρας μας, την οποία συνέταξε η ομάδα του Πολ Τόμσεν και –σύμφωνα με πληροφορίες- επισημαίνει ότι μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015 η Ελλάδα θα χρειαστεί

πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.

Κατά το ΔΝΤ, οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές, διότι έτσι θα αυξανόταν σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας μας και θα επηρεαζόταν αρνητικά η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του ΔΝΤ φέρονται να δείχνουν προς την κατεύθυνση της χορήγησης τρίτου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα, καθώς η εναλλακτική της αξιοποίησης του «μαξιλαριού» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ, βρίσκει αντίθετους τους τεχνοκράτες του Ταμείου.

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού θα τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη πιστής εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και θα επαναφέρει την απαίτηση για παράταση φορολογικών μέτρων (όπως η εισφορά αλληλεγγύης), ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών. Το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει ένα από τα πολλά κρίσιμα μέτωπα που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση το φθινόπωρο. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι θα καταγραφεί και φέτος υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων και θα διεκδικήσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή τουλάχιστον τη δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που προκύπτει από αυτή. Άλλο ένα «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ κυβέρνησης και τριμερούς αναμένεται να εξελιχθεί το φθινόπωρο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ και τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Το ΔΝΤ φέρεται διατεθειμένο να ξανανοίξει το ζήτημα του κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας πως εφόσον έχουν διατηρηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός είναι 684 ευρώ και όχι 586 ευρώ στη χώρα μας!

Τα στελέχη του ΔΝΤ και οι ομόλογοί τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επανέλθουν επί ελληνικού εδάφους στα μέσα Ιουλίου, για να ελέγξουν την υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων δράσεων που συνδέονται με την αποδέσμευση δύο δόσεων, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, από την ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα