Έπιασε... 13άρι ο S&P 500

Ήπια άνοδο κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο, αρκετή για να ωθήσει τον S&P 500 σε ιστορικό υψηλο επίπεδο για 13η φορά φέτος. Οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν από τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας στο α΄ τρίμηνο και εστίασαν στα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης.

Άλλωστε τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία -πτώση αποθεμάτων, αύξηση εισαγωγών, συρρίκνωση δαπανών για άμυνα- είχαν υποβαθμίσει σημαντικά τον παράγοντα "έκπληξη" ως προς την οικονομική επιβράδυνση. Και πλέον πλέον υπάρχουν τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαΐου

που καταδεικνύουν μια αναμφιβήτητη ανοδική τάση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 65,56 μονάδες (0,39%) κλείνοντας στις 16.698,74 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 22,87 μονάδων (0,54%) και έκλεισε στις 4.247,95 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 10,25 μονάδων (0,54%) κλείνοντας στις 1.920,03 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Merck κλείνοντας στα 57,69 δολάρια με άνοδο 1,29 δολαρίων ή σε ποσοστό 2,29%. Ακολούθησαν η UnitedHealth Group Incorporated με κέρδη 1,01% και κλείσιμο στα 79,37 και η μετοχή των McDonalds, η οποία έκλεισε στα 101,31 δολάρια με άνοδο 0,82%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Cisco Systems (-0,66%), η Goldman Sachs (-0,36%) και η Chevron Corporation (-0,18%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.
Κυρίαρχη θέση στη σημερινή ατζέντα είχαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το α’ τρίμηνο, τα οποία έδειξαν συρρίκνωση με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,0%. Τα αρχικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, είχαν δείξει οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%. Σημειώνεται ότι η αμερικανική οικονομία είχε να συρρικνωθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2011, όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 1,3%.

Τα κυβερνητικά στοιχεία αποδείχθηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για μικρότερη υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,6% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Θεαματικά βελτιωμένα ήταν στον αντίποδα τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, ο αριθμός των οποίων διατηρήθηκε στα προ κρίσης επίπεδα και αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας για την εβδομάδα έως τις 24 Μαΐου μειώθηκαν κατά 27.000 και διαμορφώθηκαν συνολικά στις 300.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικάνικο υπουργείο Απασχόλησης. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν πως οι αιτήσεις θα υποχωρούσαν στις 319.000.

Στο μεταξύ, αυξήθηκαν και τον Απρίλιο οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα ακολουθώντας την άνοδο του Μαρτίου, ωστόσο ο ρυθμός της ενίσχυσης δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις, ξεχώρισε η εξαγορά της Beats Electronics από την Apple έναντι 3 δισ. δολαρίων, με τη μετοχή της τελευταίας να κλείνει με άνοδο 1,82%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών προσέλκυσε και η είδηση για την πρόταση εξαγοράς της Hillshire Brands που υπέβαλε η Tyson Foods, έναντι 6,8 δισ. δολάρια, με τη μετοχή της Tyson να κάνει "άλμα" 6,13%.

Keywords
Τυχαία Θέματα