Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων και οι νικητές της κάλπης

Σε απόλυτους αριθμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις ευρωκλογές της Κυριακής! Ναι μεν ήρθε πρώτο κόμμα, και με διαφορά από τη Ν.Δ., ωστόσο κατέγραψε απώλειες σχεδόν 140.000 ψήφων σε σχέση με το 2012. Η αξιωματική αντιπολίτευση πρώτευσε διότι πολύ απλά η δική της πτώση υπερκαλύφθηκε από την... κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ/Ελιάς.

Ο Αντ. Σαμαράς είδε σχεδόν 550.000 λιγότερους ψηφοφόρους

να στηρίζουν την πολιτική του, μεγάλες απώλειες «έγραψε» ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ συνετρίβη η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη που έχασε το 80% της δύναμής της.

Το εντυπωσιακό είναι πώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των exit poll (πηγή: Καθημερινή), ο κ. Αλέξης Τσίπρας είδε να τον προτιμά το 25% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ του 2012 και επιπλέον το 23% των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε σχεδόν 4 μονάδες από τους, δυνάμει, κυβερνητικούς του εταίρους εάν γίνονταν εθνικές εκλογές, χωρίς όμως αυτή η τάση να αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα της βραδιάς!

Ως προς τις υπόλοιπες μετακινήσεις από τη ΔΗΜΑΡ, πλην ΣΥΡΙΖΑ βασικός υποδοχέας των πρώην ψηφοφόρων του Φ. Κουβέλη ήταν το Ποτάμι (23%), η Ελιά (10%) ενώ μικρότερο ποσοστό ανταποκρίθηκε στο δίλημμα Σαμαρά και ψήφισε Ν.Δ. (6%).

Ως προς τους Ανεξ. Έλληνες που μοιάζουν να έχουν τη μοίρα των κομμάτων της κεντροδεξιάς που δεν μακροημερεύουν, πλην των απωλειών προς ΣΥΡΙΖΑ, σημαντική μερίδα πρώην ψηφοφόρων τους κινήθηκαν προς ΝΔ, Χρ. Αυγή αλλά και το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα