Κίνδυνος εκτροχιασμού του Προγράμματος

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Στοίχημα» για το Μαξίμου οι φοροελαφρύνσεις, η χαλάρωση της λιτότητας και η «μετάγγιση» ρευστότητας, χωρίς ταυτόχρονα να θεωρηθεί ότι εκτροχιάζεται το… Πρόγραμμα.

Εξυπηρετώντας πάντως και την προεκλογική της ατζέντα η Κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία τόνιζε την πιθανότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης από το φθινόπωρο, η οποία θα σημάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες.

Μετά την έξοδο στις αγορές και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, συστηματικά η κυβέρνηση διέρρεε ότι έρχονται φοροελαφρύνσεις.

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών

στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων», έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το ίδιο στέλεχος προσέθετε ότι το ζήτημα της δημοσιονομικής χαλάρωσης ενδεχομένως θα τεθεί στις νέες συζητήσεις με την τρόικα, στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης που θα γίνει για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Όλα θα συνεκτιμηθούν όταν μπουν στο τραπέζι τα νέα δεδομένα: έξοδος στις αγορές, υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013- 2014, αλλά και οι αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι εταίροι για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας, επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Εκεί που θα δοθεί έμφαση στην διαπραγμάτευση όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί είναι το ζήτημα της διατήρησης της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016.

Πρόκειται για την εισφορά που επιβάλλεται στις αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ και παρακρατείται από τους μισθούς. Κλιμακώνεται από 1% μέχρι 4% και για τους πολιτικούς φτάνει το 5%.

Οι δανειστές εκτιμούν πως η παράταση του μέτρου έως και το 2016 καλύπτει μέρος του δημοσιονομικού κενού, όταν η ελληνική πλευρά «αμφισβητεί» το ύψος του «κενού» ακριβώς για να αποφύγει την παράταση αυτού, αλλά και την εφαρμογή άλλων μέτρων.

Ένα ακόμη από τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικα, είναι και αυτό του ΦΠΑ στην εστίαση και την παραμονή του στο 13% (με τους πιστωτές να μην ξεχνούν να θέτουν και ζήτημα κατάργησης του χαμηλού συντελεστή στα νησιά και σε μια άλλη σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες), όπως και εκείνο του Ειδικού Φόρου στα Καύσιμα, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να πετύχει μείωσή του στο «κομμάτι» που αφορά την θέρμανση.

Το «πακέτο» όμως των ελληνικών απαιτήσεων, υπάρχει κίνδυνος να εκληφθεί από πλευράς ξένων, ως «εκτροχιασμός» από το Πρόγραμμα. Και σε κάθε περίπτωση αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουν ούτε με … σφαίρες οι δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα