Ο Αλέξης και οι 6 σωματοφύλακες

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Πρόκειται για το στενό επιτελείο του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που τον ενημερώνει διαρκώς, του επισημαίνει «κρυφές» πτυχές της επικαιρότητας και τον εφοδιάζει με υλικό «τεκμηρίωσης» πριν τις δημόσιες εμφανίσεις του και τις ομιλίες του στη Βουλή.

Νίκος Παππάς: ο 36χρονος οικονομολόγος είναι «τα μάτια και τα αφτιά» του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ,

αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πολλές από τις αντιπολιτευτικές αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει από δικές του ιδέες, ενώ μιλάει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περισσότερες ώρες από τον καθένα. Οι δύο άνδρες επικοινωνούν συνέχεια κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ ο Παππάς αποτελεί τη «σκιά» του Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις περιοδείες και τα ταξίδια του. Οι δυο τους γνωρίζονται από τα χρόνια της νεολαίας του ΣΥΝ και ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί τον… λόγο για τον οποίο ο Νίκος Παππάς μένει στην Αθήνα: ο νυν διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε ακαδημαϊκή καριέρα στη Σκοτία, όταν ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να τα εγκαταλείψει όλα και να αναλάβει το γραφείο του, ως προέδρου του ΣΥΝ.

Ρένα Δούρου: Η «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσει καθημερινά απόψεις με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ τον ενημερώνει για όλες τις διεθνείς εξελίξεις. Οι δυο τους έχουν περάσει ατελείωτες ώρες συζητώντας για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, για τη Μέση Ανατολή, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η βουλευτής Β’ Αθήνας έχουν το χαρακτηριστικό ότι προέρχονται από την ίδια κομματική γενιά, τους συνδέουν τα «πέτρινα χρόνια» στη νεολαία ΣΥΝ, αλλά και το γεγονός ότι μιλούν στην «ίδια γλώσσα». Η κ. Δούρου προετοιμάζει και τα περισσότερα από τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα, ενώ συζητά μαζί του και θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας.

Πάνος Σκουρλέτης: Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης  και χαράσσει την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος σε καθημερινή βάση,  αρχής γενομένης από τον «πρωινό καφέ» στην Κουμουνδούρου. Σε εσωκομματικό επίπεδο, ο «πορτ παρόλ» της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ενωτικός, ενώ αρκετές φορές έχει αναλάβει τις «δύσκολες αποστολές» της επικοινωνίας του ΣΥΝ με ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι διαφωνίες ήταν έντονες, πριν τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Νίκος Βούτσης: Ίσως είναι η πρώτη φορά που νεοεκλεγείς βουλευτής αναλαμβάνει καθήκοντα γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενός κόμματος. Ωστόσο, το πλούσιο κομματικό «διαβατήριο» του Νίκου Βούτση από την εποχή που ήταν γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος ως σήμερα, αλλά και η ικανότητά του για λεπτούς εσωκομματικούς χειρισμούς οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα στο να του αναθέσει καθήκοντα γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Για την ακρίβεια, ο κ. Βούτσης όχι μόνο συντονίζει τους 71 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα τη «γέφυρα» της Κουμουνδούρου με τη Βουλή, ενημερώνοντας για τα πάντα τον Αλέξη Τσίπρα.

Δημήτρης

Keywords
Τυχαία Θέματα