«Απαράδεκτες αξιώσεις, να κάνει πίσω η τρόικα»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Παρά τη χθεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με τον οποίο οι δανειστές δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη εμμένει ως την τελευταία στιγμή της διαπραγμάτευσης στην άρνησή του να υποστηρίξει τις αλλαγές στα εργασιακά. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος τονίζει στο matrix24.gr πως «η καλύτερη λύση

είναι η απόσυρση των εργασιακών ρυθμίσεων».

Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής:

«Οι αξιώσεις της τρόικας στα εργασιακά δεν έχουν ούτε δημοσιονομικό όφελος, ούτε αποτελούν αναδιαρθρώσεις. Και επιπροσθέτως είναι εσωτερική μας υπόθεση η ρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι η ελληνική κοινωνία έχει κάνει τεράστιες θυσίες, με αποκορύφωμα το τελευταίο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων. Θυσίες τις οποίες αναγνωρίζει πλέον όλη Ευρώπη, όπως προκύπτει ακόμα και από τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ. Ως εκ τούτου πρέπει να κάνει πίσω στις απαράδεκτες αλλαγές που προτείνει στα εργασιακά, ιδίως σε περίοδο τεράστιας ύφεσης και ανεργίας. Η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες, ούτε να θέσει σε κρίση τη συνοχή της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο, άλλωστε,  θα ήταν καταστροφή για τη χώρα και την οικονομία. Κατά συνέπεια η καλύτερη λύση είναι η απόσυρση των εργασιακών ρυθμίσεων».

Παράλληλα, στη ΔΗΜΑΡ αναμένουν με αγωνία το σημερινό Euroworking group, θεωρώντας ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα να υποχωρήσει σε κάτι –έστω στο επίδομα γάμου- η πλευρά των δανειστών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «αν αλλάξει έστω κι αυτό, μπορούμε κι εμείς να εξετάσουμε τα πάντα από την αρχή», υπονοώντας ότι σε αυτή την περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να κάνει πίσω.
Ο Φώτης Κουβέλης, πάντως, ενημερώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά για την σκληρή θέση που τηρούν οι δανειστές. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, φέρεται να έλαβε mail από την τρόικα, στο οποίο οι «τροϊκανοί» προαναγγέλλουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω, λέγοντας στον κ. Βρούτση πως «πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να φέρει».

«Παρών δε σημαίνει άρση εμπιστοσύνης»

Στην περίπτωση, λοιπόν, που το Euroworking group δεν καταλήξει σε αλλαγές –έστω και ήσσονος χαρακτήρα- επί των εργασιακών, στη ΔΗΜΑΡ αποτελεί ειλημμένη απόφαση να δηλώσουν οι βουλευτές «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Ο σχεδιασμός της Αγίου Κωνσταντίνου περιλαμβάνει, μάλιστα, την υπερψήφιση του προϋπολογισμού αμέσως μετά, προκειμένου το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.
Εξάλλου, συνομιλητές του Φώτη Κουβέλη σημειώνουν με νόημα ότι «το να δηλώνει κάποιος παρών δε σημαίνει ότι αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση». Άλλωστε, όπως προκύπτει και από τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου στο matrix24.gr («Η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες, ούτε να θέσει σε κρίση τη συνοχή της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο, άλλωστε,  θα ήταν καταστροφή για τη χώρα και την οικονομία»), στο μυαλό του Φώτη

Keywords
Τυχαία Θέματα