ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Την απλούστευση του καθεστώτος με το οποίο πιστοποιούνται τα προϊόντα Ονομασίας Προελεύσεως και τα υπόλοιπα προϊόντα ποιότητας προωθεί σχετικός Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Οι αντιπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, συμφώνησαν σε ενιαίο κείμενο για τα θέματα ποιότητας κατά τη σχετική συζήτηση τη Δευτέρα.

Η νέα πολιτική ποιότητας για τα αγροτικά τρόφιμα δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να κάνουν γνωστά τα χαρακτηριστικά και τα γνωρίσματα των

αγροτικών προϊόντων και από την άλλη διευκολύνει τους καταναλωτές να έχουν σωστή και εύκολη πληροφόρηση για τα προϊόντα που αγοράζουν.

Τα κύρια στοιχεία του κανονισμού περιλαμβάνουν την ενίσχυση του υπάρχοντος καθεστώτος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), την αναμόρφωση των Ειδικών Παραδοσιακών Προϊόντων Εγγυημένων (ΕΠΠΕ) και τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου για την ανάπτυξη των Προαιρετικών Όρων Ποιότητας που θα παρέχουν στους καταναλωτές περισσότερες πληροφορίες.
Σε ότι αφορά τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ (πέραν των οίνων, αρωματικών οίνων και οινοπνευματωδών), τα κύρια στοιχεία ενίσχυσης και απλοποίησης είναι τα εξής:

Η αναγνώριση των ρόλων και των ευθυνών των ομάδων που καταχωρούν τις ονομασίες όσον αφορά την παρακολούθηση, την προώθηση και την επικοινωνία.Η ενίσχυση και η αποσαφήνιση του επιπέδου προστασίας των καταχωρημένων ονομασιών και των κοινών ευρωπαϊκών συμβόλων.Η συντόμευση της διαδικασίας καταχώρησης ονομασίας.

Για τον ορισμό των Ειδικών Παραδοσιακών Προϊόντων Εγγυημένων (ΕΠΠΕ) η χρονική περίοδος προκειμένου ένα προϊόν να θεωρηθεί παραδοσιακό ρυθμίζεται στα 30 χρόνια καθώς κάποια κράτη μέλη είχαν δυσκολίες να δικαιολογήσουν τα 50 χρόνια.
Με τον κανονισμό, τέλος, εισάγεται ένας νέος προαιρετικός όρος ποιότητας: «ορεινό προϊόν». Επίσης η Κομισιόν θα εκτιμήσει την περίπτωση δημιουργίας ενός προαιρετικού όρου για τα «προϊόντα νησιωτικής γεωργίας» και τα προϊόντα «τοπικής γεωργίας και άμεσων πωλήσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα