Νέα κυνική ομολογία του ΔΝΤ: Κάναμε λάθος

08:53 1/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, επιβεβαίωσε ότι η έκθεση Μπλανσάρ, που κάνει λόγο για λάθος στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας μας, ισχύει.

«Και ο Ολιβιέ και η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησαν εκτενώς γι’ αυτό το θέμα. Ίσως να σας δώσω ένα πλαίσιο γι’ αυτό. Εάν γυρίσουμε πίσω στο 2010 αν μπορέσουμε να θυμηθούμε όλοι, και νομίζω ότι είναι δίκαιο να το πω, όλοι ήταν αρκετά αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Εξηγήθηκε, νομίζω και στις

συνεντεύξεις της προηγούμενης βδομάδας. Υπήρχαν αρκετοί λόγοι. Συμπεριλάμβαναν το βάθος και την παρατεταμένη φύση της ευρωπαϊκής κρίσης αυτής καθεαυτής. Αλλά, και την πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Και τα δυο επηρέασαν σημαντικά την οικονομική εμπιστοσύνη και καθυστέρησαν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο για τον τρόπο που σκεφτόταν ο κόσμος για το ελληνικό πρόγραμμα το 2010. Αυτές ήταν οι συνθήκες τότε».

Ο κ. Ράις πρόσθεσε ότι «όταν έγιναν φανερές οι συνθήκες και ήταν διαφορετικές, εμείς κινηθήκαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι μόνο μια συνιστώσα για το πως αναλύεται σε κάθε χώρα».

«Είναι πολύ υγιές πράγμα που το ΔΝΤ και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ ήταν απολύτως διαφανείς για το πώς έγινε αυτό, για το συνολικό πλαίσιο, κι αυτή είναι η βάση που θέλουμε να προχωρήσουμε. Επομένως, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής έχει προσαρμοστεί σε συνεχή βάση από το 2010» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Ράις αναφέρθηκε στην επιστροφή του κλιμακίου της Τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου, το οποίο θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τα μέσα Μαρτίου, για να εξετάσουν την πρόοδο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τέλος σε ερώτηση για την συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρώτο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, ο κ. Ράις αρκέστηκε να πει πως «οι δύο άνδρες είχαν εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα