Ψάχνουν τρόπους απεμπλοκής από τα μπλόκα

08:39 1/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι αγρότες μπορεί να μην θέλουν να κλείσουν τους δρόμους, η κυβέρνηση μπορεί να επιχειρεί να τους αντιμετωπίσει με προσεκτικούς τόνους, ωστόσο ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος αν τα μπλόκα θα μετατραπούν σε μέτωπα σύγκρουσης.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη των Θαν. Τσαυτάρη και Μαξ. Χαρακόπουλο με τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη, σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να ξαναπεράσει από το Μαξίμου για νέες διαβουλεύσεις, αυτή τη φορά με τον ίδιο τον Αντώνη

Σαμαρά.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός ενώ, ως γνωστόν, και στο εσωτερικό του Υπουργείου οι σχέσεις μεταξύ Τσαυτάρη και Χαρακόπουλου είναι τεταμένες. Δεν λείπουν, έτσι, οι σπόντες για κακή ή για ανύπαρκτη διαχείριση του μετώπου, στην οποία κάποιοι αποδίδουν και το «φούσκωμα» του αγροτικού κινήματος. Είναι ενδεικτικό ότι από χθες στο κόκκινο μπλόκο της Νίκαιας άρχισαν να φθάνουν και τρακτέρ γαλάζιου ή άλλου χρώματος, κάτι που γαλάζια στελέχη το αποδίδουν στην κακή διαχείριση της ηγεσίας του υπουργείου.

Ωστόσο, τα περιθώρια είναι στενά δεδομένου ότι, όπως διαμηνύεται από το Υπ. Οικ., δεν υπάρχουν περιθώρια ικανοποίησης των βασικών αγροτικών αιτημάτων που αφορούν στο πετρέλαιο και το ρεύμα, στο ΦΠΑ αλλά και στη φορολογική τους αντιμετώπιση (ο Β. Μπούτας στη Νίκαια ζητά αφορολόγητο 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί).

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους απεμπλοκής είτε αποπληρώνοντας οφειλές προηγούμενων ετών είτε αφήνοντας χαραμάδες ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων αλλά σε δεύτερο χρόνο.

Το ΚΚΕ

Κρίσιμη παράμετρος είναι και η στάση που θα τηρήσει το ΚΚΕ. Η «κινητικότητα» του Περισσού το τελευταίο διάστημα (μπλόκα, γραφείο Βρούτση, ΠΝΟ) έχει ως στόχο να επανέλθει το κόμμα στα προ ΜαΐουΙουνίου εκλογικά του ποσοστά, εκμεταλλευόμενο και την κυβερνητική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που το ΚΚΕ επιμείνει σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις τότε μπορεί η σύγκρουση να είναι αναπόφευκτη, λένε στην κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα