Να τηρηθεί η συμφωνία για το φορολογικό

Χωρίς να έχουν στα χέρια τους πλήρες το φορολογικό νομοσχέδιο μπήκαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η ενόχληση ήταν εμφανής και η απόφασή τους να μείνουν αμετακίνητοι στην ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία της Παρασκευής επίσης. Επʼ αυτής ήταν και η ενημέρωση που επιφυλάχθηκε στους παρευρισκόμενους βουλευτές, καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε. Όσο για το αποτέλεσμα… «Σημασία έχει να τηρηθεί η συμφωνία της Παρασκευής», έλεγαν αργότερα βουλευτές και στελέχη του κόμματος που συμμετέχουν στη ʽδιαπραγμάτευσηʼ

με το υπουργείο Οικονομικών και γνωρίζουν καλά το τι διεμείφθη εκεί. Το οικονομικό επιτελείο είχε τότε κάνει δεκτές πολλές από τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ, ως προς τις προβλέψεις για επιδόματα σε οικογένειες με παιδιά, τις ρυθμίσεις για εργαζόμενους με ʽμπλοκάκιαʼ, τους νέους και ανέργους που ξεκινούν για πρώτη φορά επαγγελματική δραστηριότητα, τους αγρότες με μικρά εισοδήματα και τους συντελεστές της κλίμακας φορολόγησης ατομικών εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.

Και ενώ νωρίτερα, με διαρροή της η Ιπποκράτους είχε δώσει ουσιαστικά το «οκ» για την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, τουλάχιστον ως προς την πρώτη φάση του, επιφυλασσόμενη μόνο για βελτιωτικές προτάσεις στο μέλλον, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αποκαλύπτοντας τρόπον τινά τον πραγματικό προβληματισμό στο εσωτερικό του κόμματος.

«Η χώρα έχει βαθιά ανάγκη έως τον Φεβρουάριο από μεγάλη και ανατρεπτική φορολογική μεταρρύθμιση», είπε, κάνοντας λόγο για «απολύτως τεχνική ρύθμιση που δεν έχει σαφή χαρακτηριστικά»…

Στην πραγματικότητα, η Ιπποκράτους εκτιμά πως το πρώτο αυτό νομοσχέδιο αποσκοπεί αποκλειστικά στην είσπραξη εσόδων, προσβλέποντας στο πλήρες σχέδιο που υπάρχει η δυνατότητα να κατατεθεί ως τα μέσα του 2013 για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα και ουσιαστικές αλλαγές στους ελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα