Προς αφελληνισμό της ελληνικής ναυτιλίας;

Είναι κοινή παραδοχή ότι η ναυτιλία αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία που οδηγούν στην εκτίμηση ότι αν δεν υπάρξει αναδίπλωση στη ναυτιλιακή πολιτική, τότε θα χαθεί το πολύτιμο αυτό εργαλείο ανάπτυξης. Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι το γεγονός ότι την τελευταία τριετία έφυγαν 269 πλοία από την ελληνική σημαία. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τέσσερις στους δέκα νέους που εισάγονται στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και το ναυτικό επάγγελμα.

Αλλά, ας δούμε αναλυτικότερα τα δεδομένα:

Τα

υπό ελληνική σημαία πλοία, άνω των 1.000 dwt αριθμούσαν το 2009 συνολικά 1.121 πλοία, ενώ το 2010 ήταν 969 και το 2011 έπεσαν στα 917 πλοία. Συνολικά η ελληνική σημαία υποχώρησε στη διετία της οικονομικής κρίσης κατά 204 πλοία. Αν στα πλοία αυτά που έφυγαν την διετία 2010 – 2011 προστεθούν άλλα 65 πλοία που υπέστειλαν την ελληνική σημαία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, τότε ο αριθμός των πλοίων που έφυγαν από την ελληνική σημαία ανέρχονται σε 269 πλοία.

Οι πλοίαρχοι που εισήχθησαν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, την περίοδο 1999 – 2008, ήταν 6.781. Από αυτούς, αποφοίτησαν μόνο οι 4.201, που αντιπροσωπεύουν το 62% των σπουδαστών που εισήχθησαν. Εξάλλου, οι μηχανικοί που μπήκαν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, την ίδια χρονική περίοδο, ήταν 3. 893, ενώ αποφοίτησαν μόνο 2.509 σπουδαστές, δηλαδή το 64%. Συμπερασματικά προκύπτει ότι από τους 10.674 σπουδαστές των ΑΕΝ, την περίοδο 1999 – 2008, αποφοίτησαν μόνο 6.710. Αναλυτικότερα, δεν αποφοίτησαν 2.580 πλοίαρχοι, που αντιστοιχεί στο 38% των σπουδαστών και 1.384 μηχανικοί, που είναι το 36,6% των σπουδαστών. Το γενικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι συνολικά 3.964 σπουδαστές, δηλαδή το 37,1% εγκαταλείπει το ναυτικό επάγγελμα στην διάρκεια της τετράχρονης εκπαίδευσης τους. Υπενθυμίζεται ότι στην ναυτική εκπαίδευση συμπεριλαμβάνονται και δύο εξάμηνα που ο σπουδαστής υποχρεωτικά ναυτολογείται για να εξοικειωθεί με τη ζωή στο πλοίο και να δοκιμάσει τις αντοχές του πάνω σε αυτό.

Ο Κ. Μουσουρούλης επαναλαμβάνει συνεχώς  το δόγμα ότι «η ναυτιλία είναι μοχλός εξόδου από την κρίση», δεδομένου ότι «η Ελλάδα πρωτοστατεί στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, πρωταγωνιστεί στις παγκόσμιες θαλάσσιες» και ότι «η  ναυτιλία, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, αποτελεί τροφοδότη της οικονομίας μας».

Προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει ώθηση στην ελληνική ναυτιλία σχεδιάζει  μέτρα προσέλκυσης της ελληνικής σημαίας και εμφανίζεται έτοιμη να ανακοινώσει την απλούστευση των διαδικασιών εγγραφής και διαγραφής πλοίων από το εθνικό νηολόγιο, καθιερώνοντας την ηλεκτρονική επικοινωνία, καταργώντας τα 35 δικαιολογητικά, τα 28 παράβολα και τις 36 υπογραφές από αρμόδιες υπηρεσίες των τριών συναρμοδίων υπουργείων, που απαιτούνται  για τη νηολόγηση ενός πλοίου. Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό έχει «αντίπαλο» μόνο τον εαυτό της, αφού δύναται να θεσμοθετήσει ένα άλλο πιο απλό και εύχρηστο τρόπο νηολόγησης ενός πλοίου.

Όμως, στα ά

Keywords
Τυχαία Θέματα