Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – διαδηλωτών στο Κίεβο

Φόβους για αιματοχυσία εξέφρασε ένας εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο, ενημερώνοντας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής τους συγκεντρωμένους οπαδούς της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης ότι δεν προέκυψε τίποτε από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Ώρες συνομιλιών δαπανήθηκαν για το τίποτα, δεν υπάρχει νόημα να κάθεται κανείς σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με κάποιον που έχει ήδη αποφασίσει να σας εξαπατήσει» ανέφερε ο Κλίτσκο, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές

στην πλατεία Ανεξαρτησίας. «Ειλικρινά εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει αιματοχυσία και ότι δεν θα σκοτωθούν άνθρωποι … Θα επιβιώσουμε, αλλά φοβάμαι ότι θα υπάρξουν θάνατοι, το φοβάμαι αυτό», είπε ο πρώην πυγμάχος που πλέον ηγείται της αντιπολίτευσης στη Ουκρανία. «Ξέρω πως η κατάσταση είναι τεταμένη, ξέρω πως οι προσδοκίες είναι υψηλές, γνωρίζω ότι πολλοί θα απογοητευτούν», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Oυκρανό πρόεδρο, επισήμανε ότι ο Γιανουκόβιτς απέρριψε κάθε αίτημα παραίτησης του ίδιου ή της κυβέρνησης. «Το μόνο πράγμα που πήραμε από τη συνάντησή μας με τον Γιανουκόβιτς, είναι μια υπόσχεση ότι θα απελευθερώσει όλους τους ακτιβιστές», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, πάντως, άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, εξέφρασε την ελπίδα του ότι είναι πολύ πιθανό να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία στο Κίεβο. Μετά τις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς, διάρκειας τεσσάρων ωρών, ο Γιατσένιουκ εμφανίσθηκε αρκετά αισιόδοξος ότι οι πιθανότητες να τερματιστούν οι συγκρούσεις είναι πολλές, χαρακτήρισε μάλιστα τις διαπραγματεύσεις καθοριστικές χωρίς ωστόσο να πει ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι.

Όταν ζητήθηκε από τους χιλιάδες διαδηλωτές να τηρήσουν την εκεχειρία με την αστυνομία έως την Παρασκευή, ακούστηκαν πολλές αποδοκιμασίες, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που φώναζαν ντροπή.

Πιέσεις από την Ε.Ε. για να σταματήσει η βία στην Ουκρανία

Εχθές, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Μπαρόζο αποδοκίμασε με τους σκληρότερους όρους την βία και καταστολή που επικρατεί στο Κίεβο καθώς και τη βία εναντίων δημοσιογράφων και εξέφρασε έντονη ανησυχία σε ό,τι αφορά σε ειδήσεις για αγνοούμενους.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο με σκοπό να πιέσει ώστε να βρεθεί λύση. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ πίεσε και αυτή από την πλευρά της τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζητώντας του, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, να αποσύρει τα νομοθετήματα που περιορίζουν το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα