Μάχη Κουβέλη-Βενιζέλου στο δρόμο προς τις (ευρω)κάλπες

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η σύγκρουση υπέβοσκε εδώ και καιρό, ωστόσο η επίσκεψη του επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα, στην Αθήνα, ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων.

Ο αυστριακός ευρωβουλευτής καλωσόρισε το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ εντάσσεται στην εν λόγω πολιτική οικογένεια και συναντήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα χθες με τον Φώτη Κουβέλη. «Με τον πρόεδρο

της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, με τον οποίο έχω τακτικές επαφές το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπησή και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα» δήλωσε ο κ. Σβόμποντα, αντιμετωπίζοντας, ουσιαστικά, τη ΔΗΜΑΡ ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Εξάλλου, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, από την πλευρά του, τόνισε πως το κόμμα του «κατεβαίνει» ως μέρος της συγκεκριμένης πολιτικής οικογένειας και είπε: «Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός, ότι η Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα στηρίζει όλες τις προσπάθειες με σοσιαλιστικό πρόσημο, εν όψει των ευρωεκλογών».

Σύγκρουση

Η συνάντηση Κουβέλη-Σβόμποντα και οι δηλώσεις των δύο ανδρών πυροδότησαν την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, παρόντος του Σβόμποντα, έστειλε μήνυμα πως ο εκφραστής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ. «Το ζήτημα δεν είναι να εκλεγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο Έλληνες Ευρωβουλευτές που στη συνέχεια θα ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζητούμενο δεν είναι καν το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για να προσθέσει πως το σημαντικό είναι να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ: «το ΠΑΣΟΚ είναι το μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, (πρέπει) να συγκεντρώσει πολλές ψήφους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση Βενιζέλου προκάλεσε την ανταπάντηση της ΔΗΜΑΡ, που καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «ενόχληση» και «εκνευρισμό». «Η ενόχληση του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα, όλα τα ψηφοδέλτια με σοσιαλιστικό πρόσημο, προδίδουν εκνευρισμό. Το ποιος δικαιούται να τοποθετείται στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας. Προκύπτει από τις πολιτικές που ακολουθεί», επισήμανε η Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο «πόλεμος», όμως, των δύο κομμάτων δεν σταμάτησε εκεί, αφού το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε… σχόλιο επί της απάντησης, κατηγορώντας το κόμμα του Φώτη Κουβέλη για «κουτοπόνηρο επαρχιωτισμό». «Καλό θα είναι, αντί η ΔΗΜΑΡ να βγάζει άστοχες ανακοινώσεις υπό το κράτος ενός νευρικού μικροκομματικού πατριωτισμού, να πληροφορηθεί ποιες είναι οι θεσμικές διαδικασίες εκπροσώπησης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος και να μην αυταπατάται παρερμηνεύοντας με κουτοπόνηρο «επαρχιωτισμό» τις ευγενείς αλλά σαφείς θέσεις του κ. Σβόμποντα», διεμήνυσε στην Αγίου Κωνσταντίνου η Χαριλάου Τρικούπη.

Τούτων δοθέντων, είναι σαφές ότι η σύγκρουση των δύο κομμάτων απλώς ξεκίνησε χθες και στο δρόμο προς την ευρωκάλπη το σίριαλ της κόντρας τους θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια. Μένει να φανεί ποια θέση θα πάρουν επί του θέματος οι «58», αλλά και στελέχη της ΔΗΜΑΡ που τους στηρίζουν, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο Γρηγόρης Ψαριανός…

Keywords
Τυχαία Θέματα