Με το βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα η Κύπρος

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει διαδοχικά ραντεβού από το πρωί. Ήδη είδε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος βγαίνοντας πρότεινε το δανεισμό με εγγύηση την περιουσία της εκκλησίας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, προκειμένου να μεσολαβήσει στον πρόεδρο Πούτιν για οικονομική στήριξη της χώρας.

Αυτή

την ώρα ο κ. Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού διαχείριση της κρίσης που έχει προκύψει.

Στις 11.00 θα ακολουθήσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ το μεσημέρι ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας.

Τα εναλλακτικά πλάνα

Τα τελευταία 24ωρα έχουν καταστρωθεί εναλλακτικά σχέδια από την κυπριακή κυβέρνηση για αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Εκείνο, στο οποίο φαίνεται να ποντάρει περισσότερο απ’ όλα είναι η χρηματοδότηση από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στην άντληση κεφαλαίων από τα Ταμεία Πρόνοιας των ημικρατικών οργανισμών, των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα. Τα κεφάλαια των ταμείων αυτών ανέρχονται στα 4 – 4 ,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση στοχεύει στη δέσμευση των κεφαλαίων αυτών, με αντάλλαγμα εγγυημένα ομόλογα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τα έσοδα από το φυσικό αέριο ή προνομιακές μετοχές.

Παράλληλα, αν επιτευχθεί και η πώληση της Λαϊκής προς τουλάχιστον 1,5 δισ., επιτυγχάνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού οι ίδιες ανακοίνωσαν ότι χρειάζονται μόνον 4,5 δισ. Αυτό, φυσικά, αν η Κύπρος θα παραμείνει στο αίτημα για δάνειο από την Τρόικα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να βρει τρόπους να εξασφαλίσει ολόκληρο το ποσό των 17,5 δισ., κάτι τέτοιο όμως την βγάζει εντελώς εκτός των απαιτήσεων της Ε.Ε. για συγκεκριμένους δείκτες σε όλα τα επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται μεγάλες αλλαγές πολιτικής, αλλά και προσανατολισμού.

Στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ

Στη Ρωσία βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής όπου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ σε μια προσπάθεια εξεύρεσης του απαιτούμενου ποσού των 5,8 δισ. ευρώ. Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών είναι η προοπτική πώλησης της Λαϊκής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το sigmalive, μεγάλη αποστολή, στην οποία μετέχει και κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, θα έχει σήμερα επαφές και εντατικές διαβουλεύσεις με Ρώσους αξιωματούχους, με στόχο την εξασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου ή απευθείας δανεισμό προς την κυπριακή Κυβέρνηση.

Δεύτερος στόχος είναι η εξεύρεση αγοραστών για τη Λαϊκή Τράπεζα και τρίτος η επικύρωση της συμφωνίας για την επιμήκυνση του ρωσικού δανείου που παραχωρήθηκε στις αρχές του 2012. Πηγή από την Τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες.

Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα και ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο δεδομένων των εξελίξεων αποκτά πρόσθετη σημασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα