Πήρε «φωτιά» το τρίγωνο Λευκωσία – Βρυξέλλες – Αθήνα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στην Αθήνα ήδη έχουν αρχίσει να νοιώθουν ότι το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα ενόψει της έλευσης της τρόικα: Το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών και ανατρέπει τους σχεδιασμούς του εγχώριου υπουργείου Οικονομικών. Ήδη ο Φώτης Κουβέλης

έσπευσε να δηλώσει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμφωνεί με την επέκταση και για το 2013 του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ.

Οι Βρυξέλλες που δεν φάνηκε να περιμένουν μια τέτοια εξέλιξη στην Κύπρο, αντέδρασαν δίνοντας χρόνο στην Λευκωσία ώστε να φέρει μια αντιπρόταση με μέτρα όμως που θα εξασφαλίζουν το αποτέλεσμα των 5,8 δισ.

Στήριξη όμως ήρθε από την Φραγκφούρτη έστω και με την μορφή έκτακτου δανεισμού, έστω και για λίγες ημέρες, καθώς ενεργοποιείται ο ELA για να καλύψει τις όποιες ανάγκες προκύψουν για τις κυπριακές τράπεζες, σε μια περίοδο που ενδέχεται να προκύψει μαζική φυγή κεφαλαίων.

Η ουσία είναι όμως ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν κεφάλαια για να καλυφθεί το σύνολο των ποσών που θα απαιτήσουν οι καταθέτες. Αυτό που λέει η Ευρώπη είναι να δώσει η τρόικα 10 δισ. ευρώ, αλλά η Κύπρος πρέπει να εισφέρει άλλα 5,8 δισ. ευρώ: Λέγοντας ΟΧΙ πρέπει να βρεθούν αυτά τα κεφάλαια.

Βασικό σενάριο είναι η Κύπρος να βρει παραστάτη την Ρωσία που θα δεχτεί να την χρηματοδοτήσει, πιθανόν και μέσω της εξαγοράς των τραπεζών Κύπρου και Λαικής.

Αν δεν υπάρξει Ρωσία η μόνη λύση για την Κύπρο είναι ένας συνδυασμός υπαναχώρησης για τις καταθέσεις και εμπλοκής χρυσού, Ταμείων και φυσικού αερίου.

Η έκδοση ομολόγων φυσικού αερίου με προεξόφληση των μελλοντικών εσόδων είναι μια λύση αλλά κυρίως θεωρητική γιατί μέρος των εσόδων έχει ήδη προεξοφληθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα