Με κλειστά χαρτιά η τρόικα στον Στουρνάρα

08:43 4/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Tου Βαγγέλη Δουράκη

Ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε τρόικα και Αθήνα ξεκινά σήμερα.

Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ μοιάζει να έχουν άγριες διαθέσεις, αν και θα βρουν απέναντί τους -όπως όλα δείχνουν- συντεταγμένη την Κυβέρνηση: Από αυτό τον γύρο διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί η εκταμίευση συνολικά 8,8 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η Ελλάδα

δεν αντέχει άλλες οριζόντιες περικοπές, γνωρίζοντας ότι η τρόικα είναι πιθανό να προτείνει νέες μειώσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (από την υστέρηση εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών) που εκτιμάται από 2,5 ως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014.

Παράλληλα, τα ίδια στελέχη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αφελληνισμού βασικών πυλώνων του. Στο «μενού» της διαπραγμάτευσης με την τριμερή θα τεθούν και οι αντιρρήσεις των δανειστών για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank.

Πάντως, μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών η Αθήνα πάει με κοινή πρόταση για το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που θα συνεχίσει να εισπράττεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά θα «βαφτιστεί» Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Το φορολογικό βάρος υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί κατά 10% – 15%, αλλά θα επιβληθεί και σε εκτός σχεδίου ακίνητα, σε κτίρια που νοικιάζει το δημόσιο και αύξηση σε μειωμένους συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ που έχουν καθιερώσει –παράνομα- ορισμένοι Δήμοι.

Οι πιστωτές μας δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για το εάν δέχονται ή όχι τις προτάσεις της Κυβέρνησης ή όχι. Τόσο όσον αφορά στο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, όσο και για τις περιβόητες αποχωρήσεις στο Δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πληροφορίες, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τα στελέχη της τρόικας κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με το πώς βλέπουν την πρόταση Μανιτάκη για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Η εντύπωση που έχει σχηματίσει το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, είναι ότι η τρόικα θα συναινέσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα προβλεφθεί ένας ακριβής αριθμός αποχωρήσεων για το 2013. Στο συγκεκριμένο θέμα το ΔΝΤ φέρεται να κινείται σε αυστηρότερη γραμμή από την Κομισιόν.

Άλλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι το δημοσιονομικό και η προβλεπόμενη μαύρη τρύπα των 2,5 δισ. τη διετία 2013-14.

Από τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο της χρονιάς προκύπτει μεγάλη μείωση εσόδων, τόσο φορολογικών όσο και ασφαλιστικών, με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης να έχει συρρικνωθεί στο 1,3 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. την ίδια περίοδο του 2012.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκαν από 9,2 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2012 σε 8,6 δισ. την ίδια περίοδο φέτος και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης από 7,3 δισ. ευρώ σε 6,6 δισ. ευρώ. Επίσης, τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 118 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που έφτασαν τα 8,2 δισ. ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών βλέπουν λίγο διαφορετικά τα πράγματα, θεωρώντας πως ναι μεν παρατηρείται μείωση εσόδων, αλλά αυτή οφείλεται στο ότι πληρώθηκαν όλες οι βεβαιωθείσες επιστροφές φόρων ενώ η πορεία των έμμεσων φόρων βελτιώθηκε τον Μάρτιο σε σχέση με το πρώτο δίμηνο, αν και ο ΦΠΑ εξακολουθεί να κινείται εκτός στόχων.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η πορεία αυτή θα βοηθήσει τη διεκδίκηση αιτημάτων της κυβέρνησης (π.χ. μείωση ΦΠΑ στην εστίαση), αν και αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτά παραπέμπονται για αργότερα, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων.

Στο τραπέζι βεβαίως θα πέσουν και οι δίδυμες ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, αλλά και εκείνη για τα κόκκινα δάνεια.

Ειδικά για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία, το τελευταίο email που έφτασε στην Αθήνα από την Τρόικα δείχνει ότι η Τρόικα δέχεται η έκτακτη ρύθμιση να ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως το τέλος του 2016, συνεπώς οι δόσεις της ρύθμισης θα είναι 48. Βέβαια, στο υπουργείο Εργασίας θα ήθελαν η ρύθμιση να ξεκινά από την 1η Ιουλίου του 2013, καθώς θεωρούν ότι έχει χαθεί πολύς καιρός μέχρι σήμερα, ενώ οι οφειλέτες δεν καταβάλλουν από την αρχή του χρόνου τις τρέχουσες εισφορές, κάτι που τίθεται ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στην όποια ρύθμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα