Οι παγίδες του Ε1

08:13 4/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι φορολογούμενοι είναι αναγκασμένοι να αναγράψουν όλα τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ανεξαρτήτως αν αυτά είχαν φορολογηθεί με άλλο τρόπο προκειμένου να υπολογισθεί επί του συνόλου των εισοδημάτων η εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή θα πρέπει να αναγράψουν επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τόκοι από καταθέσεις, repos,

ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, που εισπράχθηκαν το 2012. Τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα υπαχθούν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1%-4%. Στην περίπτωση που κάποιος μισθωτός για παράδειγμα απέκτησε εισόδημα 13.000 ευρώ και είχε κέρδη από μετοχές 5.000 ευρώ θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης επί των 18.000 ευρώ που είχε το 2012. Δηλαδή θα πληρώσει 180ευρώ. Στον ανωτέρω φορολογούμενο έχουν παρακρατηθεί 130 ευρώ και θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 50 ευρώ εισφορά για τα εισοδήματα που είχε από μετοχές.

Το νέο έντυπο Ε1 περιλαμβάνει 10 αλλαγές που προβλέπουν τα εξής

-Καθιερώνεται η υποχρέωση των φορολογουμένων, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος, να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα από το εάν υπόκεινται ή όχι σε φόρο.

- Προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες που λαμβάνουν το 75% του εισοδήματος τους από έναν εργοδότη ή έχουν έως τρεις εργοδότες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 19 στον πίνακα 2 προκειμένου να πληρώσουν το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται στα 650 ευρώ αλλά το ποσό των 500 ευρώ.

-Οσοι ελεύθεροι επαγγελματίες γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1950 και έχουν εμπορική επιχείρηση θα πρέπει να συμπληρώσουν το νέο κωδικό 27 στον πίνακα 2 για να εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος.

-Στον πίνακα 4Ε, Εισόδημα από Ακίνητα έχει διευρύνονται οι κωδικοί 175-176 και ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει όχι μόνο το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών πάνω από 300 τ.μ. η κάθε μία αλλά και το ακαθάριστο εισόδημα από επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις. Επίσης στον πίνακα 4Ε προστέθηκε νέος κωδικός 177-178 όπου ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει και το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι και 300 τ.μ. αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφανείας.

-Στο πίνακα 5 που αφορά στα τεκμήρια διαβίωσης υπάρχουν νέοι κωδικοί για τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά για πρώτη φορά φέτος από όλους τους ιδιοκτήτες για όλες τις κατοικίες τους. Πέρυσι η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος ήταν προαιρετική και αφορούσε μόνο την πρώτη κατοικία.

-Στον πίνακα 5 καθιερώνονται νέοι κωδικοί 844 και 845 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής καλούνται να δηλώσουν τον ΑΦΜ του κύριου ή του κατόχου του σκάφους. Πέρυσι στη δήλωση ο φορολογούμενος σημείωνε μόνο το όνομα του σκάφους και όχι τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

- Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στους κωδικούς 659-660 στον πίνακα 6 όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Δηλαδή θα πρέπει να αναγράψουν επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τόκοι από καταθέσεις, repos, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, που εισπράχθηκαν το 2012. Τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα υπαχθούν και σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%.

-Στον πίνακα 7 για τις φοροαπαλλαγές προστέθηκαν κωδικοί 077-078 όπου δηλώνονται οι δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων και 039-040 όπου δηλώνονται οι δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων.

-Στο πίνακα 8 έχουν προστεθεί οι κωδικοί 333 και 334. Τους κωδικούς αυτούς θα πρέπει να συμπληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στους οποίους το 2012 παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης.

-Στον πίνακα 9 οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν και τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα