ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι, χιλιάδες Ισπανοί διαδηλωτές δοκίμασαν χθες Τρίτη να καταλάβουν το Κογκρέσο στη Μαδρίτη, όπου σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 14 πολίτες.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απομακρύνουν βίαια τους χιλιάδες διαδηλωτές που περικύκλωσαν χθες το απόγευμα το ισπανικό κοινοβούλιο. Έπεσαν σφαίρες καουτσούκ,

ενώ τα γκλοπ έκαναν θραύση… Αργά το βράδυ, και παρά το γεγονός πως οι δυνάμεις καταστολής κατάφεραν να τους διασπάσουν και να τους απομακρύνουν από τον περιβάλλοντα χώρο μπροστά από τη Βουλή, εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν εκεί, αρνούμενοι να σταματήσουν τον αγώνα τους.

Επίκεντρο των συγκρούσεων στη Μαδρίτη ήταν η Πλάθα ντε Νεπτούνο, σε απόσταση αναπνοής από το ισπανικό κοινοβούλιο. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία φαίνεται πως ξέσπασαν όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να ρίξει τους σιδερένιους φράκτες που είχαν τοποθετηθεί γύρω από τη Βουλή και να μπει σε αυτή.

Ειδικότερα, χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το απόγευμα το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο συγκέντρωσης και πορείας κατά της λιτότητας με τη χαρακτηριστική ονομασία «Κατάληψη του Κογκρέσου». Οι αστυνομικοί έστησαν ένα «δαχτυλίδι προστασίας» γύρω από το κοινοβούλιο και τοποθέτησαν μεταλλικούς φράχτες γύρω από το κτίριο ώστε να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών από κάθε πλευρά.

Κάποια στιγμή επικράτησε ένταση, με τους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς να επιτίθενται οι μεν στους δε και το αντίστροφο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί τραυματίες και δεκάδες προσαγωγές. Οι αρχές ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν 14 άνθρωποι και προσήχθησαν τουλάχιστον 20 (άλλες πηγές κάνουν λόγο για περισσότερες από 50 προσαγωγές). Στην προσπάθεια της να απομακρύνει τους διαδηλωτές και να διαλύσει τη συγκέντρωση, η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ.

Να πούμε επίσης ότι μεγάλες διαδηλώσεις σημειώθηκαν και σε άλλες ισπανικές πόλεις, όπως στη Βαλένθια, στη Βαρκελώνη και τη Σαραγόσα, όπου σημειώθηκαν και εκεί μικρής έντασης επεισόδια με την αστυνομία.

Οι Ισπανοί διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας και το ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για «απαγωγή της δημοκρατίας». Στις διαδηλώσεις η συμμετοχή του κόσμου ήταν αξιοσημείωτη, ενώ υπήρχε εντυπωσιακός παλμός καθ’ όλη τη διάρκειά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα