ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΩΡΑ ΤΡΟΪΚΑΣ

Απάντηση στο πλαίσιο εξοικονομήσεων ύψους 13,6 δισ. ευρώ, που διαμορφώθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, περιμένει το οικονομικό επιτελείο από την τρόικα και τους αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αύριο Πέμπτη, πιθανότατα, η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Μέτρα ύψους 11,6 + 2 δισ ευρώ φέρεται να οριστικοποίησε χθες το οικονομικό επιτελείο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό

τον Αντ. Σαμαρά. Παρά την εικόνα αισιοδοξίας που επιχείρησαν να προβάλλουν, εκ νέου χθες, συνεργάτες του υπ. Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, στελέχη του οικονομικού κύκλου εμφανίζονταν για άλλη μία φορά επιφυλακτικά.

Και τούτο διότι, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την αποδοχή του συνόλου των μέτρων από την τρόικα – ειδικά σε μία περίοδο που είναι ορατή η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης μέσω OSI – ενώ παραμένει αμφίβολο αν το εν λόγω πακέτο θα γίνει στο σύνολό του αποδεκτό από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και κυρίως από αυτόν της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη. Ο κ. Στουρνάρας  προγραμματίζεται να ενημερώσει σήμερα τους δύο αρχηγούς και, ενδεχομένως, και τους επιτελείς των δύο κομμάτων ενώ την Πέμπτη θεωρείται πιθανό ότι θα πραγματοποιηθεί η νέα σύσκεψη των τριών με στόχο να οριστικοποιηθεί το πακέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα επώδυνα μέτρα που έχουν, κατά καιρούς, δει το φως της δημοσιότητας και, ενδεχομένως, και η ρήτρα αναπλήρωσης, η δέσμευση δηλαδή της ελληνικής πλευράς για αυτόματα διορθωτικά μέτρα εφόσον κάποιες από τις προτεινόμενες δράσεις έχουν μικρότερη απόδοση ή υπάρχουν αστοχίες στα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

Μοιάζει απίθανο τα μέτρα να ψηφισθούν μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει επέλθει συμφωνία τόσο με τους πιστωτές όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, τα μέτρα θα επιχειρηθεί να εγκριθούν από τη Βουλή πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, όταν και ο Αντ. Σαμαράς – παράλληλα με την εκταμίευση της δόσης – θα ζητήσει, και επίσημα, την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, το χρηματοδοτικό κενό της οποίας εκτιμάται περί τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα