ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

Με τεράστια κεφάλαια στη διάθεσή τους οι Ισλαμιστές προωθούνται στα Βαλκάνια. Στο Κόσοβο άνοιξαν τηλεοπτικό σταθμό.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ψάχνοντας στην άβυσσο του Διαδικτύου ανακαλύπτεις περίεργα, παράδοξα και άγνωστα. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα ριζοσπάστες μουσουλμάνοι έχουν δημιουργήσει βάση στη Βαλκανική χερσόνησο. Η «Peace TV» τηλεοπτική επιχείρηση που διευθύνεται από την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και το Ντουμπάι από τον εξτρεμιστή κληρικό Ζακίρ Ναίκ είναι στο αέρα στο Κοσσυφοπέδιο με 12ωρο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα μεταδίδεται φυσικά στην αλβανική γλώσσα

και τα μηνύματα που μεταδίδονται είναι σκληροπυρηνικά ουαχάμπι, της σουνιτικής σέκτας της Σουδικής Αραβίας. Τα μηνύματα απευθύνονται εναντίον άλλων μουσουλμανικών αιρέσων, όπως των σούφι, των Σιιτών, των Σουνιτών εκείνων που δεν ασπάζονται σκληροπυρηνικές θεωρίες και φυσικά εναντίον των άλλων μονοθειστικών θρησκειών.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό ριζοσπάστες Ισλαμιστές έχουν ως στόχο την διείσδυση και στην ΠΓΔΜ, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (με μόνιμη βάση), το Μαυροβούνιο και τη Σερβία ακόμη, αν και δεν θα είναι εύκολο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Ειρήνη» συντονίζεται από ένα Κέντρο για ισλαμικές σπουδές. Το κέντρο δεν φαίνεται να διαθέτει μόνιμη έδρα στην περιοχή. Μόνο online παρουσία έχει προς το παρόν. Ο μοναδικός σύνδεσμος που υπάρχει είναι ο Ναικ, όλοι οι υπόλοιποι που εργάζονται ή βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια δεν κατονομάζονται.

Το κανάλι μεταδίδει τα μηνύματά του, μέσω δορυφόρου, στην Αγγλική γλώσσα ή τα Ουρντού που ομιλούνται στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σε μουσουλμανικές κοινότητες στη Νοτιοανατολική Ασία και αλλού. Στο Κοσσυφοπέδιο το δορυφορικό πρόγραμμα μεταδίδεται από το 2009.

Ο Ναίκ, χωρίς ιδιαίτερες σπουδές στη μουσουλμανική θρησκεία, υπεραμύνθηκε των πρακτικών της τρομοκρατίας και υπήρξε φανατικός οπαδός του Οσάμα μπιν Λάντεν. Οι πρωτοβουλίες του έχουν καταδικασθεί επανειλημμένως από την ινδική μουσουλμανική κοινότητα, του απαγορεύθηκε η είσοδος στη Βρετανία το 2010 και κατ’ επέκτασιν έχασε και τη βίζα πολλαπλών εισόδων που διέθετε για τον Καναδά.

Ο τηλεοπτικός σταθμός μεαδίδει μηνύματα και διαφόρων ριζοσπαστών μουσολμάνων του Κοσσυφοπεδίου. Τις προάλλες μουσουλμάνοι εξτρεμιστές είχαν συγκεντρωθεί στην Πρίστινα, την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου που διαθέτει 22 τεμένη, ζητώντας επιτακτικά ένα «μεγάλο τέμενος» παρόμοιο με τον μεγάλο ρωμαιοκαθολικό ναό που κτίζεται στην πόλη και είναι αφιερωμένος στη Μητέρα Τερέζα, την Αλβανή μοναχή που γεννήθηκε στην ΠΓΔΜ. Οι Καθολικοί αν και μόνον 10% του πληθυσμού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στο Κόσσοβο

Keywords
Τυχαία Θέματα