(ΚΙ ΑΛΛΟΣ) ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

Οι «Εκκλησιάζουσες» με τη σκηνοθετική υπογραφή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου «κατηφορίζουν» αυτό το παρασκευοσάββατο στην ορχήστρα της Επιδαύρου.

Φαίνεται πως η ματιά του κωμωδιογράφου «παππού» μας εμπνέει τα μάλα τους Έλληνες σκηνοθέτες φέτος το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι άλλωστε πως η πολιτική και κοινωνική κατάσταση καθιστούν τον Αριστοφάνη πιο επίκαιρο από ποτέ –κλισέ μεν, αληθές δε. Οι «Εκκλησιάζουσες» είναι το έργο που ακολούθησε τη συγγραφή του γνωστότερου ίσως κειμένου του Αριστοφάνη, της «Λυσιστράτης».

Γραμμένη πιθανότατα το 391 ή το 392 π.Χ. η υπόθεση ταιριάζει –έστω και υπερβατικά- γάντι στο κλυδωνιζόμενο πολιτικό σύστημα της χώρας. Στις «Εκκλησιάζουσες» οι γυναίκες της Αθήνας με επικεφαλής την Πραξαγόρα καταλαμβάνουν αξημέρωτα την Εκκλησία του Δήμου, προκειμένου να σώσουν την πόλη από το διαφαινόμενο ναυάγιο. Και έρχονται να τα ανατρέψουν όλα, δίνοντας μια ευκαιρία ακόμη και στις γριές και τις άσχημες της πόλης. Το μόνο που δεν απαντά το αρχαίο κείμενο είναι αν τελικά ο Αριστοφάνης αγαπά ή λατρεύει να μισεί τη γυναίκα. Η παράσταση που θα δούμε αυτό το παρασκευοσάββατο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου είναι μια παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης σημειώνει για την προσέγγισή του στο αριστοφανικό κείμενο: «Λες το πολιτικό σύστημα στην εποχή του Αριστοφάνη να ήταν τόσο χαλασμένο όσο το δικό μας σήμερα; Αποκλείεται. Αλλά ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» υπερβάλλει, ποιητική αδεία. Και φτάνει να προτείνει μια τρελή λύση, αφού όλα έχουν δοκιμαστεί κι έχουν αποτύχει: Να αναλάβουν την εξουσία οι γυναίκες, που στην εποχή του ήταν κλεισμένες στα σπίτια τους! Φαίνεται πως πάντα είχαμε εμείς οι Έλληνες καλές επιδόσεις στη διαφθορά, και γι’ αυτό μας είναι τόσο οικείος και διασκεδαστικός αυτός ο παππούς. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας μας προσφέρουν πλούσιο υλικό για τις πρόβες. Να και κάτι χρήσιμο από το ξεχαρβάλωμα». Την ευθύνη για την απόδοση του αριστοφανικού κειμένου έχει ο αεικίνητος Βασίλης Μαυρογεωργίου, τους ρόλους ερμηνεύουν η Δάφνη Λαμπρόγιαννη (Πραξαγόρα), ο Κώστας Κόκλας (Βλέπυρος), ο Γιώργος Πυρπασόπουλος (Νέος) και ο Παντελής Δεντάκης (Χρέμης), η μουσική είναι του Θάνου Μικρούτσικου, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Άγγελος Μέντης και τη χορογραφία η Αγγελική Στελλάτου.

INFO: Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 27 & 28/07 στις 21.00, εισιτήρια 50, 40, 30, 15 (φοιτητικό), 20 (άνω διάζωμα), 10 (φοιτητικό άνω διαζώματος) ευρώ, προπώληση στο ταμείο του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39) & στο www.greekfestival.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα