ΕΝΤΟΣ ΗΜΕΡΩΝ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες προσφορές για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής έχουν υποβάλει η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, με τη δεύτερη να διαθέτει σημαντικό προβάδισμα.

Η αντιμετώπιση της περίπτωσης της Αγροτικής Τράπεζας, μιας από τις πλέον προβληματικές τράπεζες

της χώρας, θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο crash test για την κυβέρνηση και τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα,εντός των επομένων ημερών, θα ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την διάσπαση της ΑΤΕ Bank σε καλό και κακό κομμάτι με το πρώτο να τίθεται προς πώληση ενώ το δεύτερο θα πάρει το δρόμο της εκκαθάρισης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προσφορές για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής έχουν υποβάλει η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, με τη δεύτερη να διαθέτει σημαντικό προβάδισμα.

Έτσι άδοξα, θα ολοκληρωθεί η μεγάλη διαδρομή της ιστορικής τράπεζας που ίδρυσε το 1929 ο Ελευθέριος Βενιζέλος με σκοπό την αποκλειστική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η τράπεζα αποτέλεσε την επιτομή της κομματοκρατίας και η Αγροτική χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για την χρηματοδότηση «φίλιων» επιχειρηματικών δυνάμεων επιβαρύνοντας με πολλά δις ευρώ τους φορολογούμενους. Από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και την χρησιμοποίησή της για την στήριξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέχρι τη χορήγηση δανείων σε χρεοκοπημένους εργολάβους αλλά και την χρηματοδότηση των κομμάτων. Θυγατρικές παντός επιστητού, από ενοικιάσεις αυτοκινήτων μέχρι διαφημιστικές βρέθηκαν στο επίκεντρο κακοδιαχείρισης.

Η σημαντική προσπάθεια της διοίκησης Πανταλάκη τα τελευταία χρόνια, για την εξυγίανση της τράπεζας, τη περιστολή των δαπανών και την λειτουργία της ΑΤΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αν και είχε σημαντικά αποτελέσματα δεν στάθηκε ικανή να διασώσει την ιστορική τράπεζα. Τη χαριστική βολή έδωσε το PSI το οποίο οδήγησε σε απώλειες της τάξης του 80% των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί σε ελληνικά ομόλογα με τελικό αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια του ομίλου να διαμορφωθούν σε αρνητικά επίπεδα.

Η τρόικα από την πρώτη στιγμή θεωρούσε ότι η ΑΤΕ θα έπρεπε να κλείσει ώστε να αποκοπεί μια και καλή ο ομφάλιος λώρος με το κράτος. Ωστόσο το κλείσιμο της ΑΤΕ με την ιδιωτικοποίηση του υγιούς τμήματος του χαρτοφυλακίου της και την εκκαθάριση των προβληματικών στοιχείων δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Σημαντικές αναμένονται οι αντιδράσεις των περίπου 9.000 εργαζομένων που απασχολεί ενώ την αντίδρασή της ήδη έχει διατυπώσει η ΟΤΟΕ.

Σημειώνεται ότι στην ΑΤΕ είναι υποθηκευμένο μεγάλο μέρος της αγροτικής γης. «Για περίπου δυο γενιές οι αγρότες είχαν μάθει να παίρνουν δάνεια από την ΑΤΕ και να μην τα εξοφλούν ποτέ υποθηκεύοντας τη γη τους», υπογραμμίζει στέλεχος τράπεζας. Το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αποθηκευμένης αγροτικής γης αλλά και το ζήτημα των υπερχρεωμένων αγροτικών συνεταιρισμών, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της ΑΤΕ θα καθορίσουν πολλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα