«ΚΑΗΚΑΝ» ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας κινδυνεύουν με ψυχολογική κατάρρευση, φαινόμενο που επιδεινώθηκε τα τελευταίο χρόνια, λόγω της εργασιακής αβεβαιότητας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Το «Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης», γνωστό και ως σύνδρομο «Burn Out», αποτελεί πλέον μέρος και της ελληνικής πραγματικότητας, απειλώντας δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, λόγω των συνεχών περικοπών και απολύσεων.

Η ρευστότητα της αγοράς Εργασίας και της Οικονομίας της Ελλάδας του μνημονίου

ήδη πιέζει ψυχολογικά τους περισσότερους εργαζόμενους, αλλά τα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα αναμένεται να αποτελέσουν ακόμη ένα δυσβάστακτο φορτίο, προκαλώντας αισθήματα αδιαφορίας για όλες τις πτυχές της ζωής τους, αλλά και απόγνωση.

Το σύνδρομο «Burn Out» , αν και είναι γνωστό από το 1974, μόλις τους τελευταίους μήνες έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους εργαζόμενους στη χώρα μας.

«Τα δεδομένα είναι δυσοίωνα, καθώς οι εργασιακές συνθήκες χειροτερεύσουν και οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν φώς στον ορίζοντα», δήλωσε χαρακτηριστικά η ψυχολόγος υγείας, Άννα Χατζηδημητρίου, διευθύντρια του Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας Live Well – Be Well. Σύμφωνα με την κ. Χατζηδημητρίου το σύνδρομο προκαλεί τόσο ψυχική όσο και σωματική εξάντληση, απάθεια, ιδιαίτερα για τη δουλειά του και την παραγωγικότητα του αλλά και για τους ανθρώπους που εξυπηρετεί μέσω της εργασίας τους.

Παράλληλα, όσοι ταλαιπωρούνται από το Burn Out βιώνουν ένα συναισθηματικό κενό, εγκαταλείπουν τον εαυτό τους και αποστασιοποιούνται συναισθηματικά, κατάσταση που επεκτείνεται σταδιακά σε όλους τους τομείς της ζωής του και πέρα από την εργασία, όπως στην οικογένεια, στις σχέσεις με τους άλλους κοκ.

Επιπλέον, το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης πλήττει κυρίως τις πλέον παραγωγικές ηλικίες, κυρίως μεταξύ 30 και 40 χρόνων, «προτιμάει» τις γυναίκες και τους ανύπαντρους, καθώς και τα άτομα με υπερβολική αίσθηση ευθύνης, τελειομανίας και ανάγκης για έλεγχο.

Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν πως οι επιπτώσεις του Συνδρόμου είναι πολύ σοβαρές και ζητούν από κάθε εργαζόμενο που αισθάνεται ή παρατηρεί στον εαυτό του κάποια από

τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να ζητήσει την βοήθεια ειδικού, για να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα