ΣΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΝ ΦΟΡΟΙ 900 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Εκατοντάδες χιλιάδες  οικογένειες  αδυνατούν να εξοφλήσουν τους φόρους τους και είτε δεν πληρώνουν εντός της προθεσμίας και το «παλεύουν» για αργότερα, είτε «σηκώνουν τα χέρια ψηλά». Τα κρατικά ταμεία υπολογίζεται τώρα πως θα μπουν μέσα σχεδόν 900 εκατ. ευρώ.  

Του Βαγγέλη Δουράκη

Συγκεκριμένα, από τα περίπου 6,7 δισ. που θα βεβαιωθούν φέτος ως εισπρακτέα φορολογικά έσοδα με την εκκαθάριση 5,55 εκατ. δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αναμένεται να εισπραχθούν περίπου 5,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 86,5% του συνόλου, ενώ τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ θα μετατραπούν

σε ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η ΓΓΠΣ απέστειλε μία ακόμη παρτίδα 254.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων φετινών φορολογικών δηλώσεων, τα οποία περιλαμβάνουν οφειλές όχι μόνο από φόρο εισοδήματος αλλά και από εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος.

Με την προσθήκη των νέων  εκκαθαριστικών στα υπόλοιπα 4,96 εκατομμύρια που είχαν εκδοθεί και αποσταλεί μέχρι τις 14 Αυγούστου 2012, το σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν πλέον ταχυδρομηθεί στους φορολογούμενους φθάνει τα 5,215 εκατομμύρια.

Το δε συνολικό καθαρό ποσό φόρων που έχει βεβαιωθεί πλέον ανεβαίνει, από τα 6,29 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί μέχρι τις 14 Αυγούστου, στα 6,45 δισ. ευρώ.

Απομένουν πλέον για εκκαθάριση άλλες 340.000 φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, από την επεξεργασία των οποίων εκτιμάται ότι θα προκύψει καθαρό ποσό φόρων προς είσπραξη ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου. Συνεπώς, το συνολικό καθαρό ποσό των βεβαιωθέντων φόρων από την εκκαθάριση 5,55 εκατ. φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ανέλθει σε 6,7 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό έχουν ήδη εισπραχθεί 2,4 δισ. ευρώ κι αν η ροή των εισπράξεων παραμείνει η ίδια τότε εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατό να εισπραχθούν τελικά τουλάχιστον 5,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 86,5% περίπου του συνολικού ποσού που θα βεβαιωθεί. Τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 13,5% του συνολικού ποσού εκτιμάται ότι δεν θα πληρωθούν εμπρόθεσμα και θα προστεθούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα