Και το θρίλερ με την επαναγορά ομολόγων καλά κρατεί…

του Βαγγέλη Δουράκη

Τα ραντεβού για το “καυτό” ζήτημα της επαναγοράς ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους τραπεζίτες είναι αλλεπάλληλα και είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την συνάντηση Στουρνάρα και προεδρείου Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σήμερα ο Γιώργος Ζανιάς θα δει και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Και αν Έλληνας τραπεζίτης δήλωνε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι όλες οι εγχώριες τράπεζες

θα μπουν στον χορό της επαναγοράς, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά και θα χρειαστεί να δοθούν και κάποια ανταλλάγματα.

Το βλέβαιο είναι ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καλούνται να λάβουν άμεσα αποφάσεις «υπό πίεση», για το εάν αυτές θα συμμετάσχουν τελικώς και έως ποιο βαθμό στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Επισήμως, στη χθεσινή σύσκεψη Στουρνάρα με τους τραπεζίτες, δεν προέκυψε συμφωνία αν θα τηρήσουν «ενιαία στάση» στο τι θα πράξουν την άλλη εβδομάδα οι ελληνικές τράπεζες. «Θα κάνει ο καθένας ό,τι θέλει» έλεγαν όσοι μετείχαν στη σύσκεψη.

Έτσι και αλλιώς κανείς αυτή την στιγμή δεν μπορεί και για λόγους στρατηγικής να ανοίξει τα χαρτιά του, αφού στόχος είναι να πειστούν κυρίως 30 ξένα funds που «παίζουν παιχνίδι» στα ομόλογα, να μπουν στο πρόγραμμα και να δεχτούν τους όρους που θα τους προσφέρει το ελληνικό δημόσιο. Ποντάρουν πολλά στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για υψηλότερα κέρδη, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να κλειδώσουν τα διόλου ευκαταφρόνητα (έως και 100%) κέρδη από αυτά που έχουν «γράψει» ως τώρα.

Κυρίαρχο ζητούμενο είναι να μπουν δυναμικά «στο κόλπο» οι ξένοι ομολογιούχοι αφού όλα δείχνουν ότι και αν ακόμα δεχτούν τους όρους της επαναγοράς και οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, αυτό δεν φτάνει από μόνο του για να κριθεί επιτυχές το όλο εγχείρημα.

Ζημιά στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών έκανε η αποκάλυψη της έκθεση του ευρωπαϊκού κλιμακίου της Τρόικα που διέρρευσε από τις Βρυξέλλες και αποκαλύπτει ουσιαστικά τους όρους της προσφοράς που θα κάνει το ελληνικό δημόσιο.

Με βάση το κείμενο αυτό, το τίμημα που θα προσφέρει το ελληνικό δημόσιο δεν πρέπει να ξεπερνά κατ΄ανώτατο όριο την αξία που είχαν τα κρατικά ομόλογα στις 23 Νοεμβρίου. Η μέση τιμή των ομολόγων βρισκόταν στο 28,3% της ονομαστικής τους αξίας, άρα και το “μέσο” τίμημα πρέπει να είναι μέχρι 28,3 σεντ (προφανώς όμως θα διαφοροποιείται κατά περίπτωση προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αναλόγως αν πρόκειται για πενταετές, δεκαετές κοκ).

Άρα το σχέδιο στο οποίο συμφώνησε το Eurogroup -και η Αθήνα δεν μπορεί να αποκλίνει εύκολα από αυτό- είναι να πληρώσει η Ελλάδα περίπου 10 δισ. ευρώ (χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις) για να εξαγοράσει χρέος 32-35 δισ. ευρώ. Ποιοι θα το δεχτούν, μένει να φανεί.

Το ίδιο έγγραφο αποκαλύπτει όμως και ότι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα 15 δισ.  και τα Ταμεία 8 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 23 δισ. ευρώ όλα μαζί.

Άρα, και αν “εκτελέσουν” στο ακέραιο το …. «πατριωτικό καθήκον» τους, και αν δηλαδή δώσουν όλα τα ομόλογα πο

Keywords
Τυχαία Θέματα