Η Ελλάδα αποκτά (επιτέλους!) Γενικό Γραμματέα Εσόδων

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση προκηρύχθηκε τελικά η θέση για το νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Η επιλογή θα γίνει με διαδικασίες εξπρές, καθώς η θέση παραμένει κενή για περίπου ενάμιση χρόνο, με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων, που αναρτήθηκε χθες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ να εκπνέει στις 4 Δεκεμβρίου.

Στα προσόντα που απαιτείται να έχει ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, που θα είναι -σύμφωνα και με την απαίτηση της Τρόικας- πρόσωπο εγνωσμένου κύρους περιλαμβάνονται:

1)

Πτυχίο Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και, κατά προτίμηση, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα εν γένει.

2) Σημαντική επαγγελματική εμπειρία κατά προτίμηση στον ιδιωτικό τομέα, στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα.

3) Σημαντική διοικητική εμπειρία, σε θέσεις ευθύνης, σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων, διαχείριση έργων και δραστηριοτήτων (project management), στοχοθεσία, συντονισμό ομάδων και παρακολούθηση επίτευξης στόχων.

4) Γνώση ξένων γλωσσών ιδίως δε της Αγγλικής, που αποδεικνύεται από σπουδές, δημοσιεύσεις και άλλα πρόσφορα μέσα.

5) Ισχυρό ιστορικό φορολογικής συμμόρφωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα έχει πενταετή θητεία και με την ανάληψη των καθηκόντων του θα υπογράψει συμβόλαιο αποδοτικότητας με τον Υπουργό Οικονομικών, όπου περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις του και οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι, οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και σε ετήσια βάση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αναστέλλεται η άσκηση οποιουδήποτε δημόσιου λειτουργήματος, καθώς και η άσκηση καθηκόντων σε οποιαδήποτε θέση στο Δημόσιο, Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ. και νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επίσης αναστέλλεται η άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος και ο ίδιος οφείλει, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, να παύσει οποιαδήποτε έννομη σχέση με εταιρεία, από την οποία μπορεί να προκληθεί σύγκρουση συμφερόντων.  Επίσης, με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να προβλέπεται ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ως ποσοστό επί των εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας που υπερβαίνουν τον ετήσιο στόχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα