Πρόβλημα για την κυβένρηση η φορολογική… παιδοκτονία

Προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα η συνάντηση Στουρνάρα με ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Το φορολογικό πρέπει να κλείσει. Αποτελεί άλλωστε εκ των προϋποθέσεων για την καταβολή των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αρχές του 2013. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει και, κυρίως, η φορολογική αντιμετώπιση όσων έχουν παιδιά, δοκιμάζει την κυβέρνηση.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ χαράσσουν κόκκινες

γραμμές (σ.σ. άγνωστο αν θα τις παραβιάσουν και πάλι) ζητώντας φοροαπαλλαγές για τους γονείς. Από την πλευρά του, το Μαξίμου εμφανίζεται εγκλωβισμένο μεταξύ της προφανούς αδικίας, των ενστάσεων που διατυπώνουν οι κυβερνητικοί του εταίροι αλλά και της σκληρής στάσης της τρόικας από την έγκριση της οποίας θα πρέπει να περάσει το σύνολο του νομοσχεδίου.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Στουρνάρας αναμένεται να έχει διαδοχικές επαφές με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με στόχο να «κλείσει» το φορολογικό. Αντίστοιχες συναντήσεις είχαν γίνει και το προηγούμενο διάστημα, με τη συμμετοχή τότε του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη. Τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης επιθυμούν το κόστος των φοροαπαλλαγών για τα τέκνα να προέλθει από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Το μεν ΠΑΣΟΚ υπολογίζει περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ εισπράξεων από τα ακίνητα να διατεθούν γι αυτό το σκοπό. Αύξηση της επιβάρυνσης για το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας προκρίνει και η ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι περισσότερες από τις κατευθύνσεις του φορολογικού έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα, κάποιες διατάξεις δε έχουν περιγραφεί και στο πολυνομοσχέδιο. Παράλληλα, περιθώρια σπουδαίων αλλαγών δεν υπάρχουν αφού οι κωδικοί του προϋπολογισμού είναι στο κόκκινο, η εποπτεία των δανειστών συνεχής και η τρόικα συχνά αμετάπειστη. Στο Μαξίμου κατανοούν ότι η περαιτέρω επιβάρυνση των οικογενειών, ακόμη κι αν αυτή θα φανεί σε ενάμιση χρόνο από τώρα, δεν μπορεί να γίνει εύκολα ανεκτή. Αναζητούνται, συνεπώς, σημεία συμβιβασμού, αν και συνεργάτες του Πρωθυπουργού προειδοποιούν ότι τα περιθώρια είναι ελάχιστα. Αρκούνται, λοιπόν, να σημειώνουν τις θετικές παραμέτρους του νέου ασφαλιστικού για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 15.000 – 16.000 ευρώ αλλά και τα, πολύ χαμηλά πάντως, οικογενειακά επιδόματα που θα δίδονται σε οικογένειες με εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα