Η Νύχτα των Κρυστάλλων

Kristallnacht (Κρίσταλναχτ) σημαίνει στα γερμανικά η «Νύχτα των Κρυστάλλων» και ονομάστηκε έτσι επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους. Η αφορμή για τη ναζιστική θηριωδία δόθηκε όταν ένας γερμανοεβραίος, ο Χέρσελ Γκρίσπαν σκότωσε στο Παρίσι τον γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας Ερνστ Φον Ρατ. Ο φόνος του Γερμανού διπλωμάτη αποτέλεσε τη δικαιολογία για τις επιθέσεις εναντίον Εβραίων σε όλη τη Γερμανία, οι οποίες φαινομενικά ήταν αυθόρμητες, αλλά οργανώθηκαν

 από τη ναζιστική κυβέρνηση.

Στη διάρκεια των ταραχών της 9ης Νοεμβρίου καταστράφηκαν 1.574 συναγωγές, περισσότερα από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα. Περισσότεροι από  30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά κύριο λόγο στο Νταχάου, στο Μπούχενβαλντ και στο Ζάξενχαουζεν. Σκοτώθηκαν επίσης πολλοί Γερμανοί-Εβραίοι αλλά και Γερμανοί που έμοιαζαν(!) με Εβραίους.

Στην Αυστρία τα γεγονότα ήταν λιγότερο δραματικά και περισσότερες από τις 94 συναγωγές της Βιέννης έμειναν όρθιες. Οι Εβραίοι πάντως υπέστησαν κι εδώ κάθε είδους ταπεινώσεις, όπως ο εξαναγκασμός να σφουγγαρίζουν όσο τους υπέβαλαν σε μαρτύρια οι συμπολίτες τους Αυστριακοί, κάποιοι από τους οποίους ήταν προηγουμένως φίλοι και γείτονές τους.

Το πογκρόμ της «Νύχτας των Κρυστάλλων» προκάλεσε οργή σε όλο τον κόσμο και αποτέλεσε δυσφήμηση για τα ναζιστικά κινήματα στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, οδηγώντας τα σε διάλυση. Η ναζιστική αγριότητα είχε σαν αποτέλεσμα οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα