Νέα εμπλοκή με το επίδομα θέρμανσης

Συγκεκριμένα, το προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών αφορά στους πολίτες που κατά το προηγούμενο έτος δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση δεδομένου ότι δεν είχαν υποχρέωση λόγω των χαμηλών εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 6.000 ευρώ και λοιποί πολίτες με ετήσια εισοδήματα έως 3.000 ευρώ δεν έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τη γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

να εντοπίσει τα πραγματικά τους στοιχεία δεδομένου ότι δεν είναι καταχωρημένοι στο taxis. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα δικαιούχοι είναι οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Ειδικά για τους δικαιούχους με προστατευόμενα τέκνα προβλέπεται επιπλέον όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και τρία.

Ένα δεύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου αφορά στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές διαμερισμάτων με αυτόνομη θέρμανση. Δεδομένου ότι η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται να γίνεται με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα και εάν, στην πραγματικότητα, δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα