ΑΕΚ – Ολυμπιακός: ο …χιτσκοκικός ημιτελικός του 1993

Ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι του ΟΑΚΑ μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού, το matrix24.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται χαρακτηριστικές αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Σήμερα θυμόμαστε τον συναρπαστικό αγώνα κυπέλλου το 1993 στο «Νίκος Γκούμας».

Είναι η χρονιά που η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα νικώντας 3-1 τον Ολυμπιακό

στη Νέα Φιλαδέλφεια, την τελευταία αγωνιστική. Είναι επίσης η χρονιά που οι «ερυθρόλευκοι» μένουν νωρίς εκτός διεκδίκησής του και ρίχνουν το βάρος στο κύπελλο Ελλάδας, όπου και παίρνουν την πρόκριση με αντίπαλο την Ένωση.

Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» κληρώνοντας με την ομάδα του Μπάγεβιτς στη φάση των ημιτελικών και στο πρώτο ματς στο γήπεδο Καραϊσκάκη κερδίζουν με 1-0. Η ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας δεν αρχίζει με τον καλύτερο τρόπο για τους Πειραιώτες. Όπως και στο ματς πρωταθλήματος στο ίδιο γήπεδο λίγο καιρό αργότερα, έτσι και τώρα ο Βασίλης Δημητριάδης με γκολ από τα… αποδυτήρια (και συγκεκριμένα στο 3ο λεπτό) ανοίγει το σκορ για την Ένωση και ισοφαρίζει αυτό του πρώτου ματς.

Το παιχνίδι είναι εξαιρετικό με ρυθμό, φάσεις και δοκάρια, αλλά δεύτερο γκολ δεν μπαίνει με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στην ημίωρη παράταση. Εκεί ο Ολυμπιακός παίρνει τα πάνω του και ανατρέπει το εις βάρος του σκορ, κλειδώνοντας την πρόκριση. Στο 95′ ο Σαββίδης κερδίζει πέναλτι από τον -νυν βοηθό του Λίνεν- Μανώλη Παπαδόπουλο, ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας το εκτελεί (είχε 5 στα 5) και οι Πειραιώτες παίρνουν προβάδισμα πρόκρισης. Αυτή «κλείδωσε» στο 108′ όταν ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, ο Ντανιέλ Μπατίστα, με πανέμορφο τρόπο έκανε το 1-2. Η ΑΕΚ απάντησε στο β’ μέρος της παράτασης με τα γκολ του Δημητριάδη (111′) και του Αλεξανδρή (114′), πήγε να κάνει το μεγάλο come back, αλλά το τελικό 3-2 έδωσε στον Ολυμπιακό την πρόκριση στον τελικό της 12ης Μαϊου στο ΟΑΚΑ.

Για την ιστορία, αντίπαλος ήταν ο Παναθηναϊκός, στον τελικό του… κουρέματος, αφού οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν την έμπνευση να κουρευτούν πριν το ματς για γούρι. Μόνο γούρι δεν έφερε, αφού ο Παναθηναϊκός του Όσιμ νίκησε 1-0 και κατέκτησε το κύπελλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα