Εξαιρούνται από φόρο υπεραξία τα ακίνητα προ του 1994

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάσθηκε νέο σχέδιο για το φόρο υπεραξίας που προβλέπει την αλλαγή από το φόρο όσων κατέχουν ακίνητα πριν το 1994. Σχετικά με τα πρόστιμα το σχέδιο προβλέπει τη μείωση κατά 80% σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Ειδικότερα:

Πρόστιμα

1. Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας).

2. Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το

πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

3. Για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, θα καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου, το οποίο θα οριστεί στις 30.000 ευρώ.

Φόρος Υπεραξίας.

Το τελευταίο σχέδιο που παρουσιάσθηκε στα τεχνικά κλιμακια προβλεπει την απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας των ιδιοκτητών που έχουν στην κυριότητα τους το προς πώληση ακίνητο πριν από το 1994.

Δηλαδή το κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας, δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμόζεται ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα «αποπληθωρίζει» την αξία του κάθε ακινήτου.

Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά ο φόρος υπεραξίας, ενώ θα είναι σωστότερος ο τρόπος υπολογισμού του φόρου. Ο συντελεστής θα διατηρηθεί στο 15%. Επίσης διατηρείται η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα