Εκεί στην άγρια Ανατολή

Η Αόρατη Γυναίκα (The Invisible Woman)

Του Ρέιφ Φάινς. Διάρκεια: 111′. Με τους Ρέιφ Φάινς, Φελίσιτι Τζόουνς, Μισέλ Φέιρλι, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τομ Χολάντερ, Περντίτα Γουίκς, Τομ Μπερκ

Στο απόγειο της καριέρας του, ο Κάρολος Ντίκενς γνωρίζει μια νεότερη γυναίκα που γίνεται η κρυφή ερωμένη του επί 13 χρόνια μέχρι το θάνατό του. Η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά

του ηθοποιού βασίζεται στο βιβλίο της Κλερ Τόμαλιν σχετικά με τη «παράνομη» σχέση του διάσημου Βρετανού συγγραφέα καλυμμένη από μια συναρπαστική, αλλά εύθραυστη συνενοχή. Με λεπτότητα και κομψή χάρη η ταινία καταφέρνει να ξεπεράσει το πλαίσιο της βικτωριανής εποχής και να καταγράψει ένα σύγχρονο σχόλιο πάνω στον έρωτα, την εμμονή, τα όρια και τις προκαταλήψεις. Ήρεμη, αργή αλλά σαγηνευτική η ιστορία θα γοητεύσει τους πιστούς αναγνώστες του Ντίκενς ενώ οι φανατικοί του «Άγγλου Ασθενή» θα ενθουσιαστούν με την επανένωση των πρωταγωνιστών στην οθόνη μετά από 17 χρόνια.

Αίσθηση Αμαρτίας (A Touch of Sin)

Του Ζία Ζανγκ Κε. Διάρκεια: 126′. Με τους Ζάο Τάο, Ζιάνγκ Γου, Γουάνγκ Μπάοκιανγκ, Λούο Λανσάν

Ένας θυμωμένος μεταλλωρύχος επαναστατεί ενάντια στη διαφθορά των αρχηγών του χωριού του. Ένας μετανάστης εργάτης που περνάει την Πρωτοχρονιά στο σπίτι του, ανακαλύπτει τις απεριόριστες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ένα όπλο. Μία όμορφη ρεσεψιονίστ ενός σπα φτάνει στα όρια όταν ένας πλούσιος πελάτης της επιτίθεται. Ένας νεαρός εργάτης εργοστασίου αλλάζει τη μία δουλειά μετά την άλλη προσπαθώντας να κάνει τη ζωή του καλύτερη.

Τέσσερις άνθρωποι, τέσσερις επαρχίες, τέσσερις επιφανειακά αναίτιοι θάνατοι, τέσσερα αληθινά περιστατικά. Μια αιματηρή χορογραφία και ένας βαθύς στοχασμός πάνω στη σύγχρονη μεταλλαγμένη Κίνα: έναν οικονομικό γίγαντα όπου η αδικία από την ανελέητη εκμετάλλευση τον διαβρώνεται σιγά-σιγά με τη βία. Ένα ηλεκτρισμένο κοινωνικό σχόλιο διατυπωμένο με μια ποιητική αίσθηση αλλά και συναισθηματική αποστασιοποίηση από την οργή για τη κορεσμένη από την αδίστακτη διαφθορά «Άγρια Ανατολή». Εξαιρετικό.

Ο έρωτας είναι το τέλειο έγκλημα (L’amour est un crime parfait)

Των Αρνό Λαριέ, Ζαν Μαρί Λαριέ. Διάρκεια: 110′. Με τους Ματιέ Αλμαρίκ, Ντενί Πονταλιντές, Μαϊουέν, Καρίν Βιάρ

Ο Μαρκ, στα 40 του, είναι καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, ο οποίος εξακολουθεί να ζει με την αδερφή του σε ένα τεράστιο απομονωμένο σαλέ και που του αρέσει να συνάπτει ερωτικές σχέσεις με τις μαθήτριές του. Όταν όμως η τελευταία του κατάκτηση, εξαφανίζεται ξαφνικά, η μητέρα της έρχεται στο κολέγιο για να ανακαλύψει πτυχές της ζωής της κόρης της και σε αυτές συναντά τον Μαρκ που έχει μπλεξίματα τόσο με το τοπικό αρχιμαφιόζος όσο και με το ντετέκτιβ της περιοχής.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Φιλίπ Τζιάν «Incidences» η ιστορία εξελίσσεται μάλλον φλύαρα και καθόλου πειστικά ενώ το αναληθοφανές φινάλε της ιστορίας φαντάζει από νωρίς προβλέψιμο. Παρά τις προδιαγραφές σεξουαλικού θρίλερ γαρνιρισμένο με στοιχεία διαταραγμένων προσωπικών συμπεριφορών, η επιτηδευμένη σκηνοθετική καθοδήγηση οδηγεί την ταινία σε απορρύθμιση. Τσάμπα οι noir νότες αλά Κλοντ Σαμπρόλ και οι υπαινιγμοί μυστηρίου αλά Πατρίτσια Χάισμιθ.

Keywords
Τυχαία Θέματα