Μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τράπεζες

Εξαιρετικά θετική είναι η ανταπόκριση των ξένων επενδυτών στις παρουσιάσεις που πραγματοποιούν οι ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό. Στελέχη του ομίλου Πειραιώς που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, και τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονταν στο Λονδίνο, σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων για την ομολογιακή έκδοση και γενικότερα για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

«Είναι παράδοξο»,

τονίζουν, «αλλά κανείς στο εξωτερικό δεν φαίνεται να ανησυχεί για τον πολιτικό κίνδυνο ή για το ενδεχόμενο σοβαρών εμπλοκών με την τρόικα».

Οι παρουσιάσεις της Πειραιώς αφορούν την ομολογιακή έκδοση ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ ενώ για την αύξηση κεφαλαίου θα ακολουθήσουν άλλες παρουσιάσεις. Σε ό,τι αφορά την ομολογιακή έκδοση, εκτιμούν ότι θα υπερκαλυφθεί. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει στις αρχές της εβδομάδας και θα μείνει ανοιχτό για μία ημέρα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για έκδοση κύριου χρέους, δηλαδή δεν βασίζεται σε εγγυήσεις ή άλλες εξασφαλίσεις, ενώ αποτελεί την πρώτη ουσιαστική «έξοδο» τράπεζας στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητας μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης.

Alpha Bank

Στο εξωτερικό βρίσκεται και επιτελείο της Alpha Bank το οποίο θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις -παρουσίαση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το επιτελείο της Alpha Bank θα βρεθεί για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων σε επιλεγμένες πόλεις στην Ευρώπη, στην Αμερική, αλλά και στην Ασία, όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές. Το ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha είναι μεγάλο και είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούν δύο ομάδες της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας είναι εγγυημένη από τους αναδόχους. Η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει ότι προτίθεται να εξετάσει την προνομιακή συμμετοχή των υφισταμένων μετόχων και των κατόχων δικαιωμάτων (warrants) στη διαδικασία. Σημειώνεται ότι όπως προέκυψε από το stress test, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank διαμορφώθηκαν στα 262 εκατ. ευρώ, που είναι οι χαμηλότερες μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Με την αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και παράλληλα θα προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα

Στην έκδοση ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι λεπτομέρειες της έκδοσης θα γίνουν γνωστές την επόμενη εβδομάδα μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2013. Αναλυτές εκτιμούν ότι η έκδοση θα ανέλθει στο ποσό του 1 δισ. ευρώ καλύπτοντας περίπου το ήμισυ των κεφαλαιακών αναγκών (2,19 δισ. ευρώ). Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων όπως ποσοστό μετοχών της Finansbank, την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, των αμοιβαίων κεφαλαίων του ομίλου κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα