Για τις 17:00 μετατέθηκε το ραντεβού Στουρνάρα – τρόικας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το ραντεβού των δύο πλευρών, Στουρνάρα – τρόικας, που είχε κλειστεί για τις 15:00 το μεσημέρι, μετατέθηκε τελικά για δύο ώρες αργότερα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, που «άστραψε και βρόντηξε» χθες, για τις ενστάσεις των δανειστών όσον αφορά στην διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα συναντηθούν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Και το δικό τους ραντεβού μετατέθηκε για τις 20:00.

Ο χρόνος πιέζει καθώς η Ευρώπη έχει δώσει άτυπη διορία μέχρι την Κυριακή στις δύο πλευρές να τα βρουν. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, λίγες ώρες πριν την επανέναρξη των διαβουλεύσεων φρόντισε να ρίξει τα «καρφιά» του.

Αποφασισμένος να διανείμει το πρωτογενές πλεόνασμα όπως ο ίδιος κρίνει, εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός, παρά το «μπλόκο» που επιχειρεί να βάλει η τρόικα στην αξιοποίησή του για να αποκατασταθούν αδικίες σε βάρος ενστόλων, χαμηλοσυνταξιούχων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πρόκειται να δεχθεί σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του τους Πόλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, με την ελπίδα να μπουν οι βάσεις ώστε να πέσει η αυλαία της τρέχουσας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Άλλωστε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν να λάβει τέλος μέχρι την Κυριακή ο έλεγχος που ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυξάνοντας έτσι τον βαθμό δυσκολίας για την ελληνική πλευρά, καθώς, τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά.

Στον νέο γύρο «μπρα-ντε-φερ» με τους εκπροσώπους των δανειστών μας στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα «αγκάθια» στα εξής βασικά μέτωπα:

- Διαρθρωτικές αλλαγές: Στο επίκεντρο θα βρεθεί η υλοποίηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ ιδίως αναφορικά με το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

- Εργασιακά: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% και η αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για τις ομαδικές απολύσεις βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας με τα προς επίλυση ζητήματα. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει, όμως, να αντικρούσει και τις άγριες διαθέσεις του Πολ Τόμσεν για τις τριετίες, το lock out και τις απεργίες.

- Δημόσιο: Εκτός από τη συνέχιση της διαθεσιμότητας, η τρόικα ζητά εξορθολογισμό των πρόσθετων αποδοχών των υπαλλήλων, όπως οδοιπορικά και εκτός έδρας. Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τη συνέχιση των απολύσεων το 2015.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εκταμίευση της δόσης των 10,1 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη μέσα στον Μάρτιο, ύστερα από τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε, πάντως, την Ελλάδα «να εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί», ώστε να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση. Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να θεωρεί ότι η χώρα μας χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας, περιορίστηκε να σχολιάσει: «Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να δώσουμε οικονομική βοήθεια με το ζόρι σε κανέναν».

Keywords
Τυχαία Θέματα