Εκατομμυριούχοι … «φαντάσματα» στη λίστα με τα εμβάσματα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Απίστευτες περιπτώσεις έχουν καταγράψει οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.. Διαπίστωσαν πως άνθρωποι οι οποίοι μόλις και μετά βίας έβγαζαν τα προς το ζην, φαίνεται να έστελναν μέσα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό… αλλά όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων τα λεφτά αυτά δεν ήταν δικά τους, αλλά ούτε και οι ίδιοι γνώριζαν τις συναλλαγές αυτές.

Μία από τις «καυτές» υποθέσεις είναι εκείνη του Δ.Κ. γεωργού από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, διαπιστώθηκε πως διακινήθηκε έμβασμα 9 εκατ. ευρώ, προς την Ολλανδία

και την Γαλλία. Όπως αποδείχτηκε όμως μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ, τα χρήματα που διακινήθηκαν από τον προσωπικό του λογαριασμό ανήκαν σε μεγάλη ελληνική εταιρεία!

Σε άλλη περίπτωση που ερευνά το ΣΔΟΕ εξονυχιστικά, υπάλληλος στρατολογίας στην Θεσσαλονίκη, με τα αρχικά Φ.Α. εμφανιζόταν να έχει αποστείλει έμβασμα 45 εκατ. ευρώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία. Ο πραγματικός εντολέας όμως ήταν Διεθνής Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός.

Ανάλογη είναι και η υπόθεση του Σ.Φ., ιδιοκτήτη ενοικιαζομένων δωματίων στην Σκιάθο.

Ο ιδιοκτήτης των ενοικιαζομένων δωματίων εντοπίστηκε να στέλνει έμβασμα 8,5 εκατ. δολαρίων προς το Χονγκ – Κονγκ. Ο πραγματικός εντολέα όμως ήταν ένας εφοπλιστής.

Τα τραπεζικά ιδρύματα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις παραδέχτηκαν τα λάθη τους: Όμως πλέον το ΣΔΟΕ στρέφεται στην δράση συγκεκριμένων υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπήρχε οργανωμένο παρατραπεζικό κύκλωμα που ξέπλενε «μαύρο χρήμα» με το αζημίωτο, εκμεταλλευόμενοι προσωπικά στοιχεία ανύποπτων πολιτών.

Μία άλλη υπόθεση που απασχολεί τις ελεγκτικές αρχές με προεκτάσεις «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» είναι εκείνη του με τα αρχικά Ν.Ρ. άνεργου αλβανικής καταγωγής που εντοπίστηκε να στέλνει έμβασμα 1,4 εκατ. ευρώ στα Τίρανα. Όταν κλήθηκε από το ΣΔΟΕ να δικαιολογήσει το ποσό προσκόμισε ένα ολόκληρο σακί με κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών!

Τα περισσότερα από αυτά τα δελτία διαπιστώθηκε πώς είχαν παιχτεί την ίδια ημέρα και ώρα σε 5 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας: Σε αυτή την περίπτωση οι έρευνες στρέφονται και σε πράκτορες του ΟΠΑΠ.

Αυτή την στιγμή το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος περνάει από το κόσκινο 71 «ιδιαίτερες» περιπτώσεις, ατόμων που έστειλαν χρηματικά ποσά μαμούθ στο εξωτερικό, την ώρα όμως που όπως φαίνεται από τις φορολογικές τους δηλώσεις τους ουσιαστικά είναι άποροι.

Συγκεκριμένα, 38 περιπτώσεις αφορούν εμβάσματα άνω των 5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες 15 περιπτώσεις είναι ποσά πάνω από 1 εκατ. που εστάλησαν στο εξωτερικό από ανθρώπους που δήλωναν μηδενικά εισοδήματα. Δεκαοκτώ περιπτώσεις είναι εμβάσματα άνω του 1 εκατ. ευρώ και εντολείς εμφανίζονται άτομα που ήταν στις λίστες ΟΑΕΔ.

Ήδη οι σχετικοί φάκελοι βρίσκονται και στα χέρια εισαγγελέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα