Πρόβλημα δημοκρατίας

Η χώρα εισέρχεται στον αστερισμό των εκλογών για τους δήμους, τις περιφέρειες, το ευρωκοινοβούλιο. Χωρίς αμφιβολία οι «ελεύθερες» εκλογές είναι η πιο σημαντική εικόνα της δημοκρατίας. Τι συμβαίνει όμως στις μέρες μας όπου και η λέξη δημοκρατία έχει αναχθεί σε εμπορικό σήμα;

Εκείνο που είναι ορατό σε όλους είναι η έντονη προσπάθεια των διαφόρων κομματικών σχηματισμών να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους προτιμήσουν στην κάλπη.

Τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι οι τηλεοπτικές εμφανίσεις, οι δηλώσεις στις εφημερίδες

και η ενεργοποίηση του διαδικτύου. Το τι πετυχαίνουν από την αξιοποίηση αυτών των μέσων είναι μάλλον η απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική. Ο λόγος είναι απλός. Η νηφαλιότητα απουσιάζει και αναδεικνύεται μόνο η προσπάθεια αποδόμησης του αντιπάλου. Ο αντίπαλος έχει σε όλα άδικο.

Από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των κομματικών στελεχών ακούγονται άναρθρες κραυγές, κατηγορίες και δαιμονοποιήσεις. Ο αποπροσανατολισμός από το πρόβλημα κυριαρχεί και μαζί διογκώνεται η αβεβαιότητα.
Σε τίποτε δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων, λες και ο κάθε εκπρόσωπος έχει υπόψη του άλλη χώρα με άλλα προβλήματα.

Το λογικό είναι να μορφοποιηθεί το συνολικό πρόβλημα της χώρας και πάνω σ’ αυτό να γίνει διάλογος για να αναδειχτούν οι προτάσεις αντιμετώπισής του, ώστε ο πολίτης ενημερωμένος να κρίνει και να κάνει την επιλογή του.

Μια χώρα που δοκιμάζεται σε όλες τις εκφάνσεις της έχει ανάγκη από πολιτικούς που εμπνέουν, με τη σοβαρότητά τους, με τον τεκμηριωμένο τους λόγο, με το σεβασμό της άλλης άποψης και την πιθανή αναθεώρηση της δικής τους. Διαφορετικά, γιατί τόσος θόρυβος που εντείνει την απογοήτευση των πολιτών;

Στη πατρίδα μας, αντί να αναδειχτεί το ήθος και το ταλέντο, επιβραβεύεται η αναγνωρισιμότητα. Κάτι που το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά και, δυστυχώς, η ιστορία δεν διδάσκει.

Έτσι λοιπόν, τα κόμματα, με υποψηφίους μέσα σε περιτύλιγμα που συνέλαβαν κάποιοι ειδικοί των δημοσίων σχέσεων και με νεφελώδη προγράμματα, υποβαθμίζουν την έννοια της δημοκρατίας και ενισχύουν την παρακμή.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα στην πατρίδα μας είναι πρωτίστως πρόβλημα δημοκρατίας. Μόνο ο σεβασμός της θα μας καταστήσει ικανούς να περιορίσουμε την ανεντιμότητά μας και να χαλιναγωγήσουμε τη «φύση» μας.

Η ποιότητα της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε θα σηματοδοτήσει την πορεία της χώρας. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα είναι ήδη τραυματισμένη και η περαιτέρω ανυποληψία του θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες.

Οι πολιτικοί μας έχουν την ευκαιρία να εμψυχώσουν το λαό και να του αναγεννήσουν την ελπίδα, μέσα από τη μεστότητα του λόγου τους και την προβολή ρεαλιστικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της απελπιστικής κατάστασης της χώρας.. Η προεκλογική περίοδος είναι περίοδος έκφρασης ευθύνης…

Ο. Kαθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
e-mail: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα