Έχτισαν 200 διαμερίσματα σε… οικόπεδο του Δημοσίου

07:59 9/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του matrix24.gr ένα από αυτά τα δημόσια οικόπεδα έχει καταπατηθεί και έχουν ανεγερθεί σε αυτό τρεις πολυκατοικίες με περισσότερα από 200 διαμερίσματα, ενώ σε ένα άλλο δημόσιο κτήμα έχουν διαπιστωθεί δώδεκα περιπτώσεις καταπάτησης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τις καταγγελίες σχετικά με την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Μαγνησίας, στην έκθεση οικονομικής επιθεωρήτριας επισημαίνεται ότι «…δεν διενεργήθηκαν καθόλου έλεγχοι και αυτοψίες στα Δημόσια Κτήματα (ούτε καν στα μεγάλα) για τη διαπίστωση

της τυχόν καταπάτησής τους και την άμεση λήψη των προβλεπομένων μέτρων προστασίας με αποτέλεσμα να μην εκδοθούν Πρωτόκολλα Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης (Π.ΚΑΑΧ) και να χαθούν αξιόλογα έσοδα για το Δημόσιο».

Το matrix24.gr έχει εξασφαλίσει και παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα πορίσματα-φωτιά που αποκαλύπτουν το όργιο της αυθαιρεσίας και της ανοργανωσιάς που συνετέλεσε στην ασυδοσία των καταπατητών και την απώλεια τεράστιων εσόδων για το Δημόσιο από την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Μαγνησίας.

Έρευνα από οικονομική επιθεωρήτρια

Συγκεκριμένα, στις 13 Φεβρουαρίου 2012 εστάλη από την οικονομική επιθεωρήτρια Κων/να Χατζηθωμάογλου έγγραφο προς την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών το κοινοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας με θέμα: «Διενέργεια έρευνας, παροχή οδηγιών, παρακολούθηση ενεργειών».

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο αναφέρεται η καταπάτηση ανταλλάξιμου δημοσίου κτήματος 710 τ.μ., επί της οδού Αριστ. Ζάχου στο Ο.Τ. 68 με αριθμό καταγραφής 77, το συμπεριελήφθη σε ενοποιημένο ακίνητο της εταιρείας «Γραφικές Τέχνες Γεώργιος Αντωνίου ΑΕ», και σε τμήμα του οποίου ανεγέρθηκε πολυκατάστημα, στο υπόγειο του οποίου λειτουργεί σταθμός αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως.

Μετά τα ανωτέρω, διαπιστώθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης τα κάτωθι:

1. Η Κτηματική Υπηρεσία Νομού Μαγνησίας μέχρι τη σύνταξη της από 23.08.2006 τεχνικής έκθεσης δεν προέβη σε καμία ενέργεια εποπτείας και προστασίας του ανωτέρω ακινήτου, ειδικότερα μέχρι το χρονικό διάστημα πριν το 2004 που ξεκίνησε η ανέγερση του συγκροτήματος πολυκαταστημάτων, παρότι αυτό απέχει μικρή απόσταση από τα γραφεία της και παρά τον όγκο και το μέγεθος της κατασκευής. Έτσι δεν διαπίστωσε εγκαίρως την καταπάτηση του εν λόγω ακινήτου και δεν ενημέρωσε το αστυνομικό τμήμα για την άμεση διακοπή των οικοδομικών εργασιών.

2. Η κινητοποίηση της Κτηματικής Υπηρεσίας ξεκίνησε καθυστερημένα. Ακόμη και όταν αντιλήφθηκε την καταπάτηση δεν υπέβαλε αίτηση στο οικείο αστυνομικό τμήμα για αποβολή της εταιρείας «ΑΝΤΟΠΑΚ-ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΕ», η οποία προήλθε από την εταιρεία «ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΕ».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης η οικονομική επιθεωρήτρια αναφέρει:

Επίσης διενήργησα έρευνα και διαπίστωσα ότι

1. Δεν έχει γίνει ποτέ έρευνα στο αρχείο των φακέλων των Δημοσίων Κτημάτων για να διαπιστωθεί η πληρότητα των φακέλων ως προς τα έγγραφα που πρέπει να περιέχουν.
2. Ακόμη και μετά τη διενέργεια του ελέγχου των ανωτέρω επιθεωρητών και καθόλη τη διάρκεια του έτους 2010, δεν διενεργήθηκαν καθόλου έλεγχοι και αυτοψίες στα δημόσια κτήματα (ούτε καν στα μεγάλα) για την διαπίστωση της τυχόν καταπάτησής τους και την άμεση λήψη των προβλεπομένων μέτρων προστασίας, με αποτέλεσμα να μην εκδοθούν Πρωτόκολλα Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης και να χαθούν αξιόλογα έσοδα για το Δημόσιο.

Στον πίνακα που παρατίθεται παρουσιάζεται η κατάσταση σε 19 ακίνητα και τα αποτελέσματα από τη διενέργεια των ελέγχων.

Στο πόρισμα του ελέγχου αναφέρεται ότι μετά τα ανωτέρω έδωσα σαφείς οδηγίες για την πιστή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς την έκδοση των πρωτοκόλλων αποζημίωσης χρήσης και σε εκτέλεση η Κτηματική Υπηρεσία προέβη στη σύνταξη σχετικής εισήγησης προς την Επιτροπή Δημοσίων Κτημάτων για την επιβολή Πρωτοκόλλων Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης σε βάρος των καταπατητών

«ΑΝΤΟPACK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΤΙΟΠΟΙΪΑΣ ΑΕ»«JUMBO AEE»«ΒΟΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ»

συνολικού ποσού περίπου 427.195,71 ευρώ για τα έτη 1995-2011.

Σε άλλο σημείο του πορίσματος επισημαίνεται: Επίσης ξεκίνησε η διενέργεια ελέγχων-αυτοψίας στα δημόσια κτήματα και ελέγχθηκαν τα κτήματα με αριθμούς 182, 283, 289 και 312, επίσης διενεργήθηκαν αυτοψίες στα κτήματα 8, 17, 43, 391, 441, 571, 629, 634, 640, 642, 331, 630, 584 και 626, με σημαντικότερη αυτών την αυτοψία που διενεργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2011 στο δημόσιο κτήμα 642/παλαιός αιγιαλός (θέση ΜΑΛΑΚΙ-Δ, ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ) εμβαδού 10.607,002 τ.μ. όπου διαπιστώθηκε καταπάτηση μεγάλης έκτασης, υπάρχουν τρεις πολυκατοικίες, περίπου 200 διαμερισμάτων, οι οποίες ανεγέρθηκαν τουλάχιστον από το έτος 1978.

Για την εν λόγω υπόθεση διενεργείται έρευνα από την Κτηματική Υπηρεσία και θα ληφθούν μέτρα προστασίας σε βάρος των καταπατητών μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι στην εν λόγω υπόθεση υπάρχει μεγάλη ΒΛΑΒΗ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ εφόσον το εν λόγω δημόσιο κτήμα καταγράφηκε με μεγάλη καθυστέρηση (εντός του 2010) με παράλληλη παράλειψη της ολοκλήρωσης της πλήρους μεταγραφής του.

Το ακριβές ποσό της ΒΛΑΒΗΣ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και θα συνταχθεί σχετική έκθεση από υπαλλήλους της Κτηματικής Υπηρεσίας, οι οποίοι διορίστηκαν ως πραγματογνώμονες από την πταισματοδίκη Βόλου σε εκτέλεση παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου στον οποίο και θα παραδοθεί η προαναφερόμενη έκθεση, για την περαιτέρω διακρίβωση διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τον τέως προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας, κ. Δημήτριο Ευθυμίου.

Έλεγχοι στους Δήμους για ομπρέλες

Ένας άλλος τομέας απώλειας εσόδων για το Δημόσιο παρατηρείται από τη μη πιστή τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας στους Δήμους.

Συγκεκριμένα όπως διαπιστώθηκε, το 2010 δεν διενεργήθηκε καμία βεβαίωση για τους Δήμους Αγριάς, Σηπιάδος, Αργαλαστής, Αρτέμιδος, Μηλεών, Αγχιάλου και τις κοινότητες Κεραμιδίου και Τρικερίου. Για τους εν λόγω Δήμους η Κτηματική Υπηρεσία δεν προέβη σε κανέναν έλεγχο αυτοψίας για να διαπιστώσει την τυχόν τοποθέτηση παράνομων ομπρελοκαθισμάτων ούτε ακόμη και στις περιπτώσεις που οι ΟΤΑ ισχυρίζονταν ότι δεν έχουν συντάξει κανένα μισθωτήριο συμβόλαιο.

Από τα στοιχεία που εστάλησαν από τους ΟΤΑ προέκυψε ότι ο Δήμος Σκιάθου δεν απέδωσε στο Δημόσιο το συνολικό ποσό των 444.747,39 ευρώ για τα έτη 1999-2009 και η κοινότητα Τρικερίου το ποσό 10.045,27 ευρώ. Τελικά στον Δήμο Σκιάθου βεβαιώθηκε το συνολικό ποσό των 790.763,97 ευρώ (κεφάλαιο και προσαυξήσεις).

Το συνολικό ύψος των απωλειών του Δημοσίου έχει προσδιοριστεί με τα Πρωτόκολλα Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης και θα την παρουσιάσουμε σε προσεχές δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα