Εθνική - Eurobank: Αγώνας δρόμου ως τις 15 Απριλίου για την κάλυψη του 10% από ιδώτες

02:44 9/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Σε αγώνα δρόμου μπαίνουν από σήμερα Εθνική και Eurobank ώστε να βρουν ιδιώτες, θεσμικούς και μη, επενδυτές για να μετέχουν στις δύο ξεχωριστές Aυξήσεις Mετοχικού Kεφαλαίου υπό τη σκιά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στόχος των διοικήσεων των δύο τραπεζών, μετά το ναυάγιο της μεταξύ τους συγχώνευσης κατ’ εντολή της τρόικας, είναι να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής, ώστε να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα και να μην περάσουν
εν μία νυκτί στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εντός της ημέρας, τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank συγκαλούν Διοικητικά Συμβούλια με θέμα την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, ώστε στη συνέχεια και εντός του μήνα να πραγματοποιηθούν οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων που θα εγκρίνουν τις αυξήσεις. Οπως ανακοίνωσαν σχετικά, με απόφαση των αρμοδίων θεσμικών αρχών και με σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών, η Εθνική και η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη, γεγονός που συνεπάγεται την αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσής τους.
Οι διοικήσεις της ΕΤΕ και της Eurobank καλούνται μέχρι τις 15 Απριλίου να γνωστοποιήσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος αν θα καλύψουν και πώς το 10% της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου που προγραμματίζουν. Η Εθνική έχει ήδη κάνει την προεργασία της και θα εντείνει τις προσπάθειές της για να προσελκύσει επενδυτές, ενώ η Eurobank ξεκινά από το μηδέν, αλλά με δυναμισμό. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον όμιλο της ΕΤΕ από διεθνείς επενδυτές για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση είναι υπαρκτό και ίσως διευκολυνθεί από την ακύρωση της συγχώνευσης.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αναστολής της διαδικασίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών, με την υφιστάμενη τουλάχιστον μετοχική δομή, ελήφθη μετά την επιστολή του ομίλου ΕΤΕ στην ΤτΕ, με την οποία γνωστοποιούσε ότι δεν είναι πιθανό να βρεθεί το 10% του κεφαλαίου που απαιτείται από ιδιώτες, που για το κοινό σχήμα ανερχόταν σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ο όμιλος Εθνική - Eurobank θα περνούσε στον έλεγχο του ΤΧΣ και λόγω του γιγαντιαίου μεγέθους του -με ενεργητικό 170 δισ. ευρώ- κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κινδύνους σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και θα δυσχέραινε μελλοντικά την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δύο τραπεζών, εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου. Οι τελικές αποφάσεις για την πορεία της συγχώνευσης των δύο τραπεζών θα ληφθούν από τον κοινό μέτοχο, που θα είναι το ΤΧΣ.

Τέταρτος πυλώνας
Σε αυτό το νέο σκηνικό, η Eurobank παύει να είναι θυγατρική της Εθνικής και επανέρχεται ως ο τέταρτος τραπεζικός πυλώνας, εξασφαλίζοντας την αυτόνομη παρουσία της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα αποφασίσει αυτόν το νέο ρόλο της Eurobank, η οποία θα μπορούσε να αποκτήσει το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή άλλες μικρές τράπεζες.
Η διοίκηση της Eurobank ρίχνεται στη μεγάλη μάχη για να πετύχει έναν άθλο: να βρει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. «Εχουμε στη διάθεσή μας 20 μέρες να πετύχουμε όσα οι άλλες τράπεζες προετοίμαζαν επί μήνες. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, αλλά θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή», είναι το μήνυμα που στέλνουν από τη Eurobank και ήδη οι επιτελείς της έχουν ξεκινήσει κύκλο επαφών με θεσμικούς επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Ελληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurobank σκοπεύει να επιστρατεύσει και τους υπαλλήλους της, τους οποίους μέσω εσωτερικού μηνύματος ενημέρωσε για τις προθέσεις της να τους προτείνει να συμμετάσχουν εθελοντικά στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με έναν ή δύο μηνιαίους μισθούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν αυτό το σχέδιο στεφθεί από επιτυχία και υπάρχει συμμετοχή του προσωπικού, η Eurobank μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι και 120 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο συμμετοχής των εργαζομένων στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου υπήρχε και προ της συμφωνίας με την Εθνική, αλλά από τη στιγμή που η Eurobank εξαγοράστηκε, όλα τα πλάνα προετοιμασίας της για την ανακεφαλαιοποίηση πάγωσαν. Πλέον αυτό το σενάριο αναβιώνει, στο βαθμό και τη δυνατότητα κατ’ αναλογία κάθε εργαζομένου που επιθυμεί να συμμετέχει.
Η Eurobank μελετά όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχει για να καλύψει το 10% της αύξησης κεφαλαίου. Η τράπεζα χρειάζεται συνολικά 5,8 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδώσει ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές (CoCos) έως 2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΜΚ προσδιορίζεται σε 3,83 δισ. ευρώ και το 10% στα 383 εκατ. ευρώ. Εάν τα 120 εκατ. ευρώ καλυφθούν από τους εργαζομένους, τότε η Eurobank από την αγορά θα αναζητήσει περίπου 260 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ θα καλύψει τουλάχιστον το 90% της ΑΜΚ της Eurobank και η Εθνική δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά της, οπότε το ποσοστό της στη Eurobank θα συρρικνωθεί από 84,3% σε περίπου 5%.
Οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Alpha και Πειραιώς, βρίσκονται… δύο βήματα μπροστά, καθώς έχουν ήδη ορίσει τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους και έχουν επί μήνες κάνει τις επαφές ή τις συμφωνίες τους με ιδιώτες επενδυτές.
Η Πειραιώς θα προχωρήσει σε συνολική Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 7,335 δισ. ευρώ. Το 10% σκοπεύει να το καλύψει με ιδιωτική τοποθέτηση και μερική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων έως 400 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το κομμάτι αναμένεται να συμμετάσχει η Société Générale και άλλοι ιδιώτες επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως το τσέχικο fund PPF, αλλά και η BCP όταν κλείσει και τυπικά η συμφωνία εξαγοράς της Millennium στην Ελλάδα. Το υπόλοιπο ποσό των 333,5 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με παροχή δικαιώματος προτίμησης στους παλαιούς μετόχους και, τέλος, με διάθεση των αδιάθετων μετοχών από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Στη διενέργεια της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου με όρους ελκυστικούς για τους ιδιώτες επενδυτές «ποντάρει» η Alpha Bank για να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής από τα συνολικά 4,6 δισ. ευρώ. Η Alpha βγαίνει στις αγορές για να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών με έκδοση κοινών μετοχών, με τους ιδιώτες να καλούνται να καλύψουν έως το 10% του συνόλου, δηλαδή 457 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης μπορεί να διατεθούν επιπλέον μετοχές αξίας 93 εκατ.

Ασφαλείς οι καταθέσεις, τι περιμένει τους μετόχους
Οι καταθέσεις στις δύο τράπεζες είναι ασφαλείς, όπως και να εξελιχθούν οι μετοχικές ισορροπίες. Αυτό επισημαίνουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και εξηγούσαν στον «Ε.Τ.» ότι αμφότερες οι τράπεζες έχουν κριθεί «συστημικές» από την Τράπεζα της Ελλάδος, την τρόικα και το ΤΧΣ και ήδη ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται περίπτωση διάσπασης κάποιας τράπεζας σε «καλή» και «κακή» με βάση όσα προβλέπει το Μνημόνιο. Το ίδιο ισχύει και τις καταθέσεις σε Alpha και Πειραιώς, όπως και για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.
Τραπεζικές πηγές τόνιζαν, δε, ότι ακόμη και στις περιπτώσεις όπου τράπεζες στην Ελλάδα διασπάστηκαν, όπως η ΑΤΕ, η Proton και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι καταθέσεις ήταν απόλυτα διασφαλισμένες.
Αντίθετα, οι μέτοχοι των δύο τραπεζών θα υποστούν απομείωση της επένδυσής τους και αλλοίωση του ποσοστού τους (dilution), ένας κίνδυνος που ελλοχεύει για όλες τις συστημικές τράπεζες. Καθώς το μείζον θέμα για ένα μέτοχο τράπεζας είναι πώς θα διατηρήσει το ποσοστό του αναλλοίωτο, στην παρούσα φάση αυτό εμφανίζεται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς για να συμβεί απαιτεί διαρκώς την τοποθέτηση νέων κεφαλαίων. Τραπεζικοί αναλυτές εξηγούσαν ότι οι μέτοχοι ήδη έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, αφού οι τράπεζες έχασαν τα κεφάλαιά τους. «Είτε μπει κάποιος στην πρώτη αύξηση για το 10% με βάση το ποσοστό που του αναλογεί είτε εν μέρει, οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου θα είναι συνεχείς για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να επαναγοράσουν σταδιακά τις μετοχές που θα έχει το Ταμείο για το 90% των κεφαλαίων που διαθέτει. Για να διατηρήσει κάποιος μέτοχος το ποσοστό του, θα πρέπει να μετέχει σε όλες, διαθέτοντας χρήματα. Ευκαιρία για κέρδη θα μπορούσαν να προσφέρουν τα δικαιώματα προτίμησης (warrants), ωστόσο πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία», ανέφεραν σχετικά.
Στη περίπτωση αυτή, ο μέτοχος που θα συμμετάσχει στην αύξηση θα μπορεί να αποκτήσει τα warrants με προνομιακούς όρους. Αυτά τα δικαιώματα (9 ανά μετοχή που θα κατέχει) θα μπορέσει να τα ασκήσει όταν η τράπεζα της οποίας είναι μέτοχος θελήσει να επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο, αγοράζοντας δηλαδή τη συμμετοχή του ΤΧΣ.
Οι ίδιοι αναλυτές εξηγούσαν ότι οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου είναι πολύ μεγάλες και, αντί οι παλαιοί μέτοχοι να καθορίζουν τις μετοχικές ισορροπίες, ένας νέος μέτοχος -εν προκειμένω το ΤΧΣ- αποκτά τον έλεγχο και περιθωριοποιεί τα μετοχικά ποσοστά των υπολοίπων μετόχων, μεγαλομετόχων και μικρομετόχων.

Συνεδρίαση για γερά νεύρα στο χρηματιστήριο
Ολική επαναφορά για το ελληνικό χρηματιστήριο χθες και τις τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank.
Σε μια συνεδρίαση για γερά νεύρα, οι μετοχές των δύο τραπεζών παρουσίασαν τεράστιες διακυμάνσεις, με τη Eurobank να καταγράφει απώλειες 30% και να κλείνει εντέλει με κέρδη 20%. Η Εθνική άνοιξε τη συνεδρίαση επίσης με limit down 30% και κατάφερε να μετριάσει τις απώλειες στο -10,38%.
Ανεπηρέαστες δεν έμειναν ούτε οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Alpha Bank και Πειραιώς, οι οποίες, επίσης, έκλεισαν με θετικό πρόσημο.
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,74% στις 829,08 μονάδες, μετά από αλλεπάλληλες εναλλαγές προσήμου.
Η Εθνική βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 0,364 ευρώ, η Εurobank έως τα 0,105 ευρώ, ενώ και οι μετοχές των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς κατέγραφαν απώλειες έως 20,70% και 23,75% στα 0,452 ευρώ και 0,122 ευρώ αντίστοιχα.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης το κλίμα αναστράφηκε εντυπωσιακά, όταν και άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά φήμες ότι Εθνική και Eurobank ίσως καταφέρουν την έκπληξη και καλύψουν το απαιτούμενο 10% της αύξησης κεφαλαίου. Η μετοχή της Eurobank έφτασε έως και το +30%, αποφέροντας κέρδη 85,7% σε όσους μπήκαν στο χαμηλό ημέρας, για να κλείσει τελικά στο 0,18 ευρώ.
Η Alpha Bank «έγραψε» υψηλό ημέρας στο 0,605 ευρώ πριν κλείσει ενισχυμένη κατά 4,39% στο 0,595 ευρώ. Η Πειραιώς βρέθηκε να χάνει 23,75% και έκανε την ανατροπή, με τα κέρδη της να φτάνουν ενδοσυνεδριακά έως το 10%. Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε τελικά στο 0,164 ευρώ με άνοδο 2,50%. Αυτή που δεν κατάφερε να γυρίσει σε θετικό πρόσημο ήταν η Εθνική Τράπεζα και έκλεισε στο 0,466 ευρώ.

ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα