Δυσοίωνες προβλέψεις

Εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9,5% το 2012, έναντι πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου για έλλειμμα 7%, δείχνουν τα στοιχεία που υπέβαλλε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την σημαντική διάφορα να αποδίδεται στα κεφαλαία που το Δημόσιο ήδη καταβάλλει ή πρόκειται να καταβάλει στο πλαίσιο της εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών. Πηγές από το υπουργείο οικονομικών μιλούν για αναμενόμενη εξέλιξη προσωρινού χαρακτήρα, που δεν θα επηρεάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα για τα επόμενα χρόνια και δεν χρειάζονται επιπλέον
μέτρα για τη μείωση του. Μάλιστα εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013 αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από το 15% του ΑΕΠ, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Ύφεση που θα κυμαίνεται από 4,6 έως 5% αλλά και συγκράτηση της ανεργίας στα σημερινά επίπεδα, κοντά στο 27%, προβλέπει μεταξύ άλλων η έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2013. Η έκθεση προβλέπει ακόμα ότι η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα θα περιορισθεί κατά 9% ωστόσο αναμένεται αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας. Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο, αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού χωρίς ακόμη να έχουν διαφανεί οι επιπτώσεις τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα