ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

07:30 8/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Την έκθεση στην οποία καταγράφονται και κατηγοριοποιούνται οι έγγραφες αναφορές των καταναλωτών, έδωσε στη δημοσιότητα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Ο αριθμός των αναφορών που υποβλήθηκαν στην Αρχή κατά τη διάρκεια του 201ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία παρατηρείται επίσης διπλασιασμός των πολιτών που απευθύνθηκαν απευθείας στη ΡΑΕ (41,3%) για ατομικές τους υποθέσεις, με αντίστοιχη μείωση του ποσοστού των αναφορών που κοινοποιούνται στην Αρχή από το Συνήγορο

του Καταναλωτή (35,3%), με εξαίρεση τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που παρουσίασε μικρή άνοδο (14,5%). Η σημαντική άνοδος των καταναλωτών που απευθύνθηκαν ατομικά στη ΡΑΕ υποδηλώνει την αναγνώριση του πρωτεύοντος ρόλου του Ρυθμιστή στην ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών στα εξειδικευμένα θέματα ενέργειας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που αναπτύχθηκε το 2011, στη λιανική αγορά.

Οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ κατά το 2011 αφορούν κυρίως τα εξής θέματα:

Τιμές και χρεώσεις (28,8%) που συνδέονται κατά κύριο λόγο με καταγραφές διαφωνιών / αμφισβητήσεων των χρεώσεων κατανάλωσης και των «λοιπών χρεώσεων» και αφορούν κατά συντριπτική πλειοψηφία τον ηλεκτρισμό.

Ποιότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (18,8%), με προτεραιότητα στα προβλήματα των διακοπών ηλεκτροδότησης (12,5%) και ακολούθως στις αυξομειώσεις της τάσης (6,3%).

Τιμολόγιο (9,1%), που αφορά κυρίως σε διαφωνίες επί αιτημάτων διακανονισμού οφειλών, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τη δραστική μείωση των εισοδημάτων, με συνέπεια να αναγκάζονται οι καταναλωτές να προσφεύγουν σε μέτρα διευκόλυνσης πληρωμών.

Εγκαταστάσεις του δικτύου (7,2%). Ως προς το φυσικό αέριο, τα προβλήματα αυτά αφορούν ως επί το πλείστον θέματα εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου. Στον ηλεκτρισμό, τα προβλήματα δυσαρέσκειας των καταναλωτών απέναντι στο Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής δημιουργούνται, όταν η υλοποίηση των εργασιών επέκτασης του δικτύου πραγματοποιείται χωρίς την ενημέρωση των θιγόμενων ιδιοκτητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα