Δεν συμφώνησαν πουθενά Τσίπρας-Ασμούσεν

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν απολύτως αποκλίνουσες απόψεις, με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ να ζητεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «γενναιόδωρη στήριξη του προγράμματος» και τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει στον Άσμουσεν πως «το πρόγραμμα που εφαρμόζεται είναι μη βιώσιμο».

Ο Γερμανός τεχνοκράτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα αποδώσει και

επισήμανε πως «αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα από το τρέχον έτος». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, μίλησε για τις «κοινωνικές επιπτώσεις» από την εφαρμογή του Μνημονίου και ανέφερε ως παράδειγμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. «Είναι αναγκαία μια αναπτυξιακή πορεία, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη που να μπορεί να βασίζεται σε στέρεο έδαφος και όχι στο έδαφος της ανεργίας και της κοινωνικής διάλυσης», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι «χρέος όλων των Ελλήνων πολιτικών που πραγματοποιούν επαφές με ξένους αξιωματούχους, είναι να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά οδυνηρού φαινομένου στην Ελλάδα, του φασισμού και των νεοναζί».

Σε ειδική αναφορά στη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «το εξαιρετικά δυσάρεστο αυτό γεγονός πρέπει όλους μας να μας συγκλονίσει και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιπτώσεις της οικονομίας στην κοινωνία μπορεί να είναι πολυδιάστατες και οφείλουμε όλοι να ανασκουμπωθούμε ώστε αυτό το φαινόμενο να σταματήσει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα, γιατί είναι μια απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Αναφορικά με το Μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «μη βιώσιμο χρέος» και τόνισε ότι το χρέος αυτό, «αντί να μειώνεται, αυξάνεται». Μάλιστα, επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για διεθνή διάσκεψη στα πρότυπα της διάσκεψης του 1953 για το χρέος της Γερμανίας.

Παρέμβαση για την ρευστότητα

Δεδομένου ότι η ΕΚΤ είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος -εκ μέρους των δανειστών- για την ρευστότητα της αγοράς και τη χρηματοδότηση των τραπεζών (και, κατ’ επέκταση, της οικονομίας), ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όταν είναι αναγκασμένες να δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο κύμα φυγής πολλών ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

«Κοινωνικός διάλογος της ΕΚΤ»

Μετά τη συνάντηση, ο Γεργκ Άσμουσεν επισήμανε ότι η συνομιλία του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στο πλαίσιο του «κανονικού διαλόγου της ΕΚΤ» με ηγέτες της αντιπολίτευσης στις χώρες της Ευρωζώνης και διευκρίνισε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη με την ευκαιρία της παρουσίας εκεί του Έλληνα πολιτικού, καθώς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα δεν είχε καταστεί δυνατή.

Ο Γερμανός τραπεζίτης αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επισήμανε ότι «η ΕΚΤ καταδικάζει τέτοια γεγονότα» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «εμείς στην ΕΚΤ δεν είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα». Έκανε λόγο για «απαράδεκτα ποσοστά ανεργίας» και διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ τα λαμβάνει υπόψη της. «Το λαμβάνουμε αυτό υπόψη μας όταν κάνουμε προτάσεις σχετικά με το πώς μπορεί να σχεδιαστεί το πρόγραμμα», τόνισε και ανέφερε ότι η ΕΚΤ βλέπει πρόοδο. «Κατά τη γνώμη μας, το πρόγραμμα λειτουργεί. Η χώρα, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ήδη, στο τρέχον έτος – θα πρόκειται για σπουδαίο επίτευγμα», δήλωσε και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έλαβε μόλις σήμερα από την Ελλάδα για το δεύτερο τρίμηνο σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Είναι θετικά και ενθαρρυντικά», επισήμανε ο κ. Άσμουσεν. «Ξέρω ότι υπάρχουν τρόποι, μέσα και εργαλεία στα οποία διαφωνούμε, αλλά ο γενικός στόχος, να αποκαταστήσουμε στέρεες δημοσιονομικές πολιτικές, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να εξυγιάνουμε τον τραπεζικό τομέα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να παρέχει πιστώσεις στην οικονομία, είναι κοινός», κατέληξε ο Γεργκ Άσμουσεν.

Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμη το στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην τρόικα Κλάους Μαζούχ.

Keywords
Τυχαία Θέματα