Το πολυχρηστικό του αύριο από τη Renault

Το Initiale Paris είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο (4.85μ. μήκος). Πολυτελές χωρίς να είναι υπερβολικό, το νέο πρωτότυπο διαθέτει εντυπωσιακούς χώρους στο εσωτερικό του. Το καινούργιο concept είναι το 6ο κατά σειρά δείγμα γραφής του Laurens van den Acker, του νέου υπεύθυνου για το design των μελλοντικών Renault, στον οποίο πέρα από τα πρωτότυπα TwinRun και R-Space πιστώνεται τόσο το καινούργιο Clio όσο και το Captur. Οι ρευστές

και μοντέρνες σχεδιαστικές γραμμές στο αμάξωμα του Initiale Paris είναι εμπνευσμένες από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και της αεροναυπηγικής, δύο τομείς που συνδυάζουν αρμονικά τη στιβαρότητα και την ανάλαφρη αίσθηση. Το σχήμα των πλευρικών παραθύρων θυμίζει έντονα φτερό. Το πίσω παράθυρο που παραπέμπει σχεδιαστικά στο πίσω φτερό αεροπλάνου, διαθέτει ηλεκτρικά αεροδυναμικά πτερύγια ακριβώς όπως αυτά ενός αεροπλάνου, τονίζοντας με τον τρόπο που κινούνται, ακόμα περισσότερο το σοφιστικέ χαρακτήρα του σχεδιασμού.

Η αρμονία ανάμεσα στη στιβαρότητα και την ανάλαφρη κατασκευή τονίζεται και από την ύπαρξη ενός ιδιαίτερα έντονου λογότυπου που απαντάται σε διάφορα σημεία του αυτοκινήτου. Το λογότυπο, με τις έντονες ακμές και τη μορφή διαμαντιού, θυμίζει αρχιτεκτονική κατασκευής μίας κυψέλης μελισσών. Θα το συναντήσει κανείς στη μάσκα, στους τροχούς, και στις πλευρές του αμαξώματος, ενώ συνδετικός κρίκος με το εσωτερικό είναι η ύπαρξη του λογοτύπου στα μαρσπιέ των πίσω θυρών. Το αμάξωμα του πρωτότυπου είναι βαμμένο στο χρώμα του «αμέθυστου» που ανάλογα με την οπτική γωνία αλλάζει αποχρώσεις από βαθύ μαύρο σε φωτεινό μωβ. Το χρώμα του αμαξώματος παίζει με τις αντανακλάσεις του φωτός, ακριβώς όπως ένα κόσμημα ανάλογα με το φώς που πέφτει επάνω και τη γωνία που το αντικρίζει κανείς. Το γράμμα “I” αρχικό του ονόματος Initiale Paris, κοσμεί τις πλευρές και τις ζάντες του αυτοκινήτου. Τα φώτα LED εξασφαλίζουν στο Initiale Paris την έντονη στυλιστική ταυτότητα. Στο εμπρός μέρος, ξεχωρίζουν τα φώτα ημέρας με τον κάθε προβολέα να δίνει την αίσθηση ότι περιβάλλεται από παρενθέσεις. Ένας ενσωματωμένος μηχανισμός δημιουργεί την εντύπωση της ‘κίνησης των βλεφάρων’ στα φώτα. Στο πίσω μέρος τα φωτιστικά σώματα βρίσκονται σε πλήρη αισθητική αρμονία με τις οριζόντιες και κάθετες γραμμές του αμαξώματος, τόσο λόγω του σχήματος όσο και λόγω των αναλογιών στις διαστάσεις τους. Η ορατότητα προς τα πίσω εξασφαλίζεται από τις εξαιρετικά λεπτές μικροκάμερες που παίζουν το ρόλο των εξωτερικών καθρεφτών.

Οι επιβάτες μπαίνουν στο αυτοκίνητο από πόρτες με αντίθετη φορά και τη βοήθεια ενός μηχανοκίνητου μαρσπιέ, ακόμη δυο στοιχεία που παραπέμπουν στην αεροναυπηγική. Η υπόσχεση της μοναδικής ευχαρίστησης μέσα από ένα ταξίδι που προσφέρει ανέσεις αντίστοιχες με αυτές της πρώτης θέσης στα αεροπλάνα, εκπληρώνεται μόλις οι επιβάτες αντικρύσουν τα καθίσματα/πολυθρόνες των δύο πρώτων σειρών, την κομψή επένδυση του μοχλού των ταχυτήτων, με το φώς να πλημμυρίζει ολόκληρο το εσωτερικό, και τις σχεδιαστικές γραμμές που παραπέμπουν νοερά σε φτερά αεροπλάνου, όπως και το πίσω μέρος του αμαξώματος που θυμίζει έντονα ουρά αεροπλάνου.

Αποτελεσματικός και αποδοτικός κινητήρας

Οι μηχανικοί κινητήρων της Renault εξέλιξαν τον κινητήρα 1.6 λίτρων dCi 130, ώστε να αποδίδει υψηλή ροπή (που φτάνει τα 400Nm) σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργίας. Το αυτόματο 6τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, εξασφαλίζει ευκολία στην οδήγηση, αλλά και εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση. Μόλις 4,6 λ./100 χλμ! Τι άλλο υπάρχει; Ένας μικρός υπερσυμπιεστής χαμηλής αδράνειας, που χρησιμοποιείται στις χαμηλές στροφές, και ένας δεύτερος που ενεργοποιείται όταν ο κινητήρας δουλεύει με υψηλό φορτίο. Η ροπή είναι υψηλή ακόμα και σε πολύ χαμηλές στροφές – με το 90% να αποδίδεται μόλις από τις 1,500σαλ. – για ήρεμη και δυναμική ταυτόχρονα οδήγηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα