Η μείωση της γραφειοκρατίας στην ΕΕ εξοικονομά πόρους για επιχειρήσεις

17:39 19/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας την τελευταία πενταετία στην ΕΕ έφεραν ετήσια εξοικονόμηση πόρων για τις επιχειρήσεις της τάξης των 32,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος προανήγγειλε κι άλλα βήματα, ιδίως για τις ΜΜΕ.

Σήμερα, ο κ. Μπαρόζο είχε συζήτηση με την ομάδα υψηλού επιπέδου για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Έντμουντ Στόιμπερ, σχετικά με τους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Κατά τη σημερινή

συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος δράσης της ΕΕ για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και ευχαρίστησε την ομάδα για την υποστήριξή της. Ο στόχος του προγράμματος δράσης για μείωση κατά 25% επιτεύχθηκε και ξεπεράστηκε χάρη στα μέτρα που εγκρίθηκαν μέχρι σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, τα οποία αντιπροσωπεύουν αξία 32,3 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη στροφή προς ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα τιμολόγησης ΦΠΑ και τη μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων που οφείλουν να παρέχουν στοιχεία για τις στατιστικές των ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Η τελευταία πρωτοβουλία, η οποία εγκρίθηκε φέτος τον Ιούνιο, απλουστεύει ακόμη περισσότερο τους λογιστικούς κανόνες για τις μικρές επιχειρήσεις (με 50 απασχολουμένους κατ’ ανώτατο όριο), αφού αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ετήσια εξοικονόμηση της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η Επιτροπή εφαρμόζει την ατζέντα της για την έξυπνη νομοθεσία με γνώμονα το πρόγραμμά της για την καταλληλότητα της νομοθεσίας, το οποίο δρομολόγησε το Δεκέμβριο του 2012. Το τελευταίο εξάμηνο, εξετάστηκε το σύνολο της νομοθεσίας της ΕΕ με σκοπό να εντοπιστούν περαιτέρω δυνατότητες απλούστευσης και μείωσης του φόρτου, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του φόρτου που συνεπάγονται οι κανονιστικές ρυθμίσεις για τις ΜΜΕ, ανέφερε.

«Χρειαζόμαστε τη στενή συνεργασία των κρατών μελών για να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομίες αυτές θα ανακουφίσουν πραγματικά τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι στις αρχές Οκτωβρίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα επόμενα βήματα που θα καταστήσουν τη νομοθεσία της ΕΕ κατάλληλη για το σκοπό που υπηρετεί και θα μειώσουν το φόρτο για τις επιχειρήσεις και ιδίως τις ΜΜΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Στόιμπερ ζήτησε από το Συμβούλιο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιουργεί διοικητική μονάδα για την εκτίμηση του αντίκτυπου, δεν υπάρχει ανάλογος έλεγχος της γραφειοκρατίας από το Συμβούλιο. Αυτό πρέπει να αλλάξει, εάν πραγματικά εννοεί η ΕΕ να καταπολεμήσει τον υπερβολικό διοικητικό φόρτο. Επιπλέον, επέκρινε σοβαρά τα κράτη μέλη, επειδή μερικά από αυτά δεν έχουν την απαραίτητη βούληση και δεν χρησιμοποιούν τις πολυάριθμες ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ για τη μείωση του διοικητικού φόρτου τους. Αυτό πρέπει να βελτιωθεί, όπως είπε, και θα πρέπει να υπογραμμιστεί ξεκάθαρα από την Επιτροπή και από το Κοινοβούλιο στις επαφές που θα έχουν με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Η ομάδα υψηλού επιπέδου για τη μείωση του διοικητικού φόρτου συμβουλεύει την Επιτροπή σχετικά με το διοικητικό φόρτο που επωμίζονται οι επιχειρήσεις. Η ομάδα έχει 14 μέλη, από τα οποία επτά προσχώρησαν στην ομάδα φέτος, έπειτα από δημόσια πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων. Βάσει της νέας της εντολής, της 5ης Δεκεμβρίου 2012, η ομάδα θα συνεχίσει το έργο της έως τις 31 Οκτωβρίου 2014. Θα εστιάσει τις εργασίες της στη μείωση του φόρτου για τις ΜΜΕ και στην παρακολούθηση, μαζί με τα κράτη μέλη, της αποτελεσματικής ενσωμάτωσης των μέτρων που εκδίδονται βάσει του προγράμματος δράσης για τη μείωση του διοικητικού φόρτου στην ΕΕ, επειδή τα οφέλη δεν θα υλοποιηθούν έως ότου υλοποιηθεί επιτυχώς το πρόγραμμα δράσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα