Αποζημίωση 140.000 ευρώ σε μαθητές Ρομά

Οι Ρομά κέρδισαν τις προσφυγές που είχαν καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπονούμενοι ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ενσωματώσει τα ανήλικα τέκνα τους στο εθνικό σύστημα εκπαίδευσης και ότι υπάρχουν ακόμα φαινόμενα διακρίσεων σε βάρος τους.

Η υπόθεση αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών των Ρομά που μένουν στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν απο το φάκελο των προσφυγών το 12ο δημοτικό σχολείο έχει μετατραπεί σε σχολείο όπου φοιτούν αποκλειστικά Ρομά καθώς οι υπόλοιποι γονείς έχουν μεταφέρει τα παιδιά τους σε γειτονικά

σχολεία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τονίζει στην απόφασή του ότι δεν συντρέχει λόγος αντικειμενικός, ο οποίος να δικαιολογεί τη συγκεκριμένη διακριτική μεταχείριση . Επιπλέον, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για τους λόγους που έχουν οδηγήσει στο συγκεκριμένο σχολείο να έχει μαθητές μόνο Ρομά. Και προσθέτει ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη προσφυγή έχουν αυξηθεί τα περιστατικά διακρίσεων και το σχολείο θυμίζει πλέον γκέτο.

Για το λόγο αυτό επιδίκασε ως αποζημίωση 1.000 ευρώ για τον καθένα από τους προσφεύγοντες στους οποίους επιδίκασε επιπλέον 2.000 ευρώ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα