Μπουντεσλίγκα με μέτρα …Σουπερλίγκας

Τα νέα μέτρα ασφαλείας που αναμένεται να περάσουν «σκοτώνουν» το άθλημα, όπως φωνάζουν οι οπαδοί των ομάδων, και εγκλωβίζουν τα συναισθήματα του κόσμου. Εξ ου οι αντιδράσεις σε δεκάδες γήπεδα των δύο μεγάλων κατηγοριών. Οι Γερμανοί φίλαθλοι έχουν το δικό τους ημερολόγιο. Και δεν είναι των… Μάγιας. Η 12 Δεκεμβρίου 2012 είναι η μέρα που αναμένεται να ψηφιστούν νέα μέτρα ασφαλείας

στα γήπεδα της Γερμανίας, στα οποία εναντιώνονται οι οπαδοί.

Η πρόθεση της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα και να μειώσει τα εισιτήρια των φιλοξενούμενων (από 10% σε 5%), έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των οπαδών. Αφορμή για αυτό είναι η έκθεση της αστυνομίας για αύξηση των επεισοδίων στα γήπεδα τα τελευταία 10 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, 1.165 αστυνομικοί και 4.044 οπαδοί τραυματίστηκαν στα γήπεδα, ενώ συνολικά έγιναν 41.335 συλλήψεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες της Bundesliga.

Όλα αυτά έφεραν την άμεση αντίδραση της ομοσπονδίας, η οποία σήμερα (12/12) θα συζητήσει και προφανώς θα ψηφίσει νέα μέτρα ασφαλείας. Αυτά θα περιλαμβάνουν αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων για τις φιλοξενούμενες ομάδες, λιγότερα εισιτήρια για αυτές στα εκτός έδρας παιχνίδια και αυστηρότερος έλεγχος ακόμα και κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων. Μέτρα που θυμίζουν Αγγλία και προκαλούν πλήθος αντιδράσεων από τους οπαδούς όλων των ομάδων.

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι τένις» και «το ποδόσφαιρο θέλει τους φιλάθλους» είναι κάποια από τα πανό που εμφανίστηκαν στις εξέδρες σε πολλές αναμετρήσεις, ενώ οπαδοί της Ντόρτμουντ -όπως θα δείτε και στο video- έμειναν σιωπηλοί στα πρώτα 12 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα του αγώνα με τη Φορτούνα (λόγω της ημερομηνίας, 12/12, που θα συζητηθούν τα νέα μέτρα) «για να καταλάβουν οι κρατούντες πως είναι τα γήπεδα χωρίς εμάς» όπως τόνισε εκπρόσωπος των οπαδών.

Επίσης, στο ματς με τη Βόλφσμπουργκ οι οπαδοί της Ντόρτμουντ μέτρησαν αντίστροφα μέχρι να συμπληρωθεί το 12ο λεπτό της αναμέτρησης και όταν αυτό έγινε, πέταξαν στον αέρα εκατοντάδες χαρτιά υγείας (σε στιλ λατινικής Αμερικής). Σε παρόμοιου τύπου διαμαρτυρίες προχώρησαν οπαδοί και άλλων ομάδων που συμμετέχουν στις δύο πρώτες, τη τάξει, επαγγελματικές κατηγορίες της Γερμανίας.

«Αν ο φίλαθλος δεν μπορεί να εκφράσει στο γήπεδο τα συναισθήματά του, τότε αυτό θα το κάνει εκτός γηπέδου με σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος οργανωμένων οπαδών μία εκ των ομάδων της Bundesliga. Ο αντίλογος σε αυτό; «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε ασφαλή γήπεδα και συνθήκες για το 99% των φιλάθλων που δεν θέλουν επεισόδια», τονίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Βολφγκανγκ Νίρμπαχ.

Για… ιστορικούς λόγους, θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται τα τελευταία χρόνια η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών, πόσω μάλλον στα μεγάλα παιχνίδια. Εκτός, αν δώσει την έγκρισή της η Αστυνομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα