Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η Κουμουνδούρου εδώ και ημέρες έχει θορυβηθεί από την ανακίνηση του θέματος από τους κυβερνητικούς εταίρους. Η ΔΗΜΑΡ, δια στόματος Φώτη Κουβέλη έχει θέσει επισήμως θέμα απλής αναλογικής στην ατζέντα, το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνεί και το Μέγαρο Μαξίμου διστάζει μεν ως προς την απλή αναλογική, αλλά επιδιώκει κι εκείνο με τη σειρά του την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού συστήματος.

Πρωτοβουλία

Ο ΣΥΡΙΖΑ

έχει ήδη κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «ανακόψει» το δρόμο του προς την εξουσία. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η υιοθέτηση απλής και «άδολης» αναλογικής αποτελεί πάγιο -και ιστορικό- αίτημα της Αριστεράς, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι δύσκολα μπορούν να πουν τώρα «όχι», αφού θα κατηγορηθούν ότι κάνουν πίσω, επειδή τους «βολεύει» το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, όπως ισχύει στον τωρινό εκλογικό νόμο Παυλόπουλου.

Έτσι, η Κουμουνδούρου θα επιχειρήσει μία «φυγή προς τα εμπρός» προκειμένου να θέσει επισήμως το θέμα πριν τεθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους. Χθες, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Κ.Ο., Νίκος Βούτσης, προανήγγειλε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναλάβει η ίδια νομοθετική πρωτοβουλία, καταθέτοντας σχετικό νομοσχέδιο, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση απλής αναλογικής.

Νωρίτερα, στη δική του ομιλία, την κυβέρνηση είχε «προκαλέσει» και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους κυβερνητικούς εταίρους «να τη φέρουν αύριο την απλή αναλογική».

Κατά πληροφορίες του matrix24.gr, η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. «Θα αναλάβουμε σχετική πρωτοβουλία αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ακριβώς γιατί εξελίσσεται ένα στημένο παιχνίδι εντυπώσεων και χειραγώγησης σε ακόμα πιο καλπονοθευτικά συστήματα, στο όνομα της απλής αναλογικής», σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Βούτσης.

Πρόφαση

Φυσικά, η ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έχει κι άλλη μία χρησιμότητα: ώσπου να καταλήξουν οι κυβερνητικοί εταίροι σε έναν κοινά αποδεκτό εκλογικό νόμο, ο ΣΥΡΙΖΑ, με το νομοσχέδιο που θα έχει καταθέσει, θα έχει περιγράψει και τί ακριβώς είναι διατεθειμένος να ψηφίσει. Με άλλα λόγια, πίσω από τη δική της νομοθετική πρωτοβουλία, η αξιωματική αντιπολίτευση θα «οχυρωθεί» για να καταψηφίσει την αλλαγή εκλογικού νόμου που θα προωθήσει η κυβέρνηση, χωρίς να χρεωθεί «μικροκομματικές σκοπιμότητες»…

Keywords
Τυχαία Θέματα